6 Mayıs 2024 Pazartesi

Akademisyenler kayyum rektör İnci'nin istifasını istedi

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, kayyum rektör atamalarına karşı 162'nci kez rektörlük binasına sırtlarını döndü, kayyum rektör İnci'yi istifaya davet etti.

Tayyip Erdoğan tarafından 2 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi'ne Melih Bulu'nun "kayyum rektör" olarak atanması sonrası başlayan protestolar, Bulu'nun yerine Naci İnci'nin atanmasının ardından da devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, rektör atamalarını ve meslektaşlarının işten çıkarılmalarını protesto etmek için 162'nci kez rektörlük binasına sırtlarını döndü.

Akademisyenler, eylemlerinde "kabul etmiyoruz", "vazgeçmiyoruz", "Feyzi Erçin yalnız değildir", "Cemre Baytok işine geri dönsün" ve "Can Candan yalnız değildir" yazılı dövizleri taşıdı.

'NACİ İNCİ HANGİ GEREKÇEYLE GÖREVLENDİRİLDİ'
Açıklamada akademisyenlerin yüzde 95'inin ret oyu verdiği İnci'nin üniversitelerine rektör olarak atandığı hatırlatıldı, "Bu atamayla bir kez daha üniversitemizin demokratik iradesi alenen çiğnendi. Rektör belirleme sürecinde, akademisyenlerimizin güvenoyu vererek destekledikleri, üniversitemizin liyakat sahibi, her biri alanında saygın ve değerli bilim insanı olan 17 adayının neden mülakata dahi çağırılmadığı, Naci İnci'nin hangi gerekçe ve beklentilerle görevlendirildiği açıklanmalıdır" denildi.

'İNCİ İSTİFA ETMELİ'
İnci'nin üniversiteye verdiği zararların bilindiği belirtilen açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi'ni Türkiye'nin en nitelikli kamu araştırma üniversitelerinden biri yapan gelenek ve değerleri yok etme niyetinin ve üniversiteler üzerinde kurulmak istenen vesayet rejiminin bir uzantısı, bir aracısı olmaktan başka bir şey olamayacak bu kişinin derhal istifa etmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

DOKTORA TEZLERİNDE DENKLİK UYGULAMASINA TEPKİ
"Üniversiteler; bilim, teknoloji ve özgür düşüncenin gelişip serpilmesi gereken kurumlardır" denilen açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Üniversiteler ancak bu yolla kamusal fayda ve evrensel değer üretebilir, nitelikli insan gücü yetiştirebilir. Üniversitelerin antidemokratik uygulamalarla, liyakatten uzak ölçütlerle yönetilmesi, ülkenin geleceği için bir tehdittir. Üniversiteler Arası Kurul'un uluslararası seçkin üniversitelerde yapılan doktora tezlerine bilimsel, akademik ölçütlerin dışına çıkarak denklik vermemesi Türkiye'de eleştirel sosyal bilimlerin gelişimini engelleme amacıyla alınan siyasal ve sansürcü bir karardır. Bu skandal karardan bir an önce geri dönülmelidir."

EYLEMLER SÜRECEK
Direniş kararlılıkla süreceğinin altı çizilen açıklamada, "Nöbetlerimiz ve diğer eylemlerimiz bugüne kadar olduğu gibi sürecek. Atanmış yönetimin tasfiye etmeye çalıştığı katılımcı yönetim kültürümüzü ve özgür akademik ortamın güvencesi olan ilkelerimizi koruyacağız. Kampüsümüzün canlı ve çoğulcu sosyal ortamı tüm bileşenlerin katkılarıyla yaşamaya devam edecek" denildi.