9 Mayıs 2024 Perşembe

Adana'da 5 Haziran açıklaması

5 Haziran Dünya Çevre Günü dolasıyla açıklama yapan Adana Ekoloji Platformu, hükümetin rant ve sermaye odaklı projeleri nedeniyle Adana'da kirliliğin gündemden düşmediğini dile getirdi.   

Adana Ekoloji Platformu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Abidin Dino Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. "Doğa ve yaşam için mücadelemizden vazgeçmiyoruz" ve "Doğanın ve emeğin sömürüsüne" son yazılı pankartın açıldığı eylemde, iklim krizine dikkat çeken dövizler taşındı. 

Basın metnini okuyan Cemil Özen, ekolojik krizden cinsiyet eşitsizliğine, yoksulluktan savaşlara kadar aşırı tüketime dayalı endüstriyel kapitalizmin derinleştirdiği tüm kötülükleri ortadan kaldırmak için mücadele etmeye kararlı olduklarını söyledi.

AKP iktidarının sermaye ve rant odaklı politikalarını hatırlatan Özen, "Bütün derelerin kurutulması, bütün vadilerin yok edilmesi, insanların ve tüm canlıların bağımlı olduğu su kaynaklarının şirketlere satılması dur durak tanımıyor. Kaz Dağları'nda, İkizdere'de, Van'da madencilik şirketlerinin tahribatı devam ediyor, Kanal İstanbul gibi akıl ve bilim dışı projeler inatla uygulanmak isteniyor" dedi. 

Adana'nın son aylarda Avrupa'dan getirilen plastik çöplerin ortalığa saçılması, yakılması, tarım alanlarına gelişigüzel gömülmesi ve su kanallarına dökülmesi ile oluşan kirlilik ile gündemden düşmediğini belirten Özen, "Uluslararası basın ve daha sonra ulusal ve yerel basın konuyu gündeme taşıdılar. Ülkemizi ve şehrimizi başka ülkelerin çöplüğü haline getiren AKP hükümetinin bu yanlış politikasını elbette protesto ediyoruz. Ama, yasal görevi çöpleri toplamak ve toplanan çöpleri bertaraf etmek olan İlçe ve Büyükşehir belediyelerinin yaşanan bu olumsuz durum konusunda tavırlarını da görmezden gelemeyiz. Oy verdiğimiz belediyelerimiz yaşanan bu çöp rezaleti konusunda hiçbir şey yapmadıkları gibi, bunun doğal sonucu olarak da bir tek söz söylemediler. Kendilerini görevlerini yapmaya davet ediyor ve durumun takipçisi olacağımızı bilmelerini istiyoruz" diye konuştu.

Tufanbeyli, Saimbeyli ve Feke İlçelerinden geçen Göksu Irmağı Çatalan Barajı'na döküldüğünü belirten Özen, şöyle devam etti: "Bu üç ilçede de atık su arıtma tesisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla yıllardır bu üç ilçenin atık suları arıtılmadan Çatalan Barajı'na taşınmaktadır. Adana'nın içme suyunun temizliğinin gelecek kuşaklar için de garantiye alınması için söz konusu ilçelerde atık su arıtma tesislerinin bir an önce yapılması aciliyet ve öncelik taşımaktadır. Büyükşehir belediyesi bir an önce yasaların kendisine yüklediği görevini yerine getirmelidir."