6 Mayıs 2024 Pazartesi

ABD Temsilciler Meclisi açıldı: Meksika duvarını yapmıyoruz

Meksika sınırına duvar tartışması nedeniyle hükümeti 13 gündür kapalı olan ABD'de Temsilciler Meclisi Demokratlar'ın çoğunluğunda açıldı. Meclisin Demokrat başkanı Pelosi "Duvarı yapmıyoruz" dedi.
Meksika sınırına duvar örülmesi tartışmasının tıkanması sonucu hükümetin geçici ve kısmen kapanması krizini yaşayan ABD'de, Temsilciler Meclisi de yasama dönemine iki yıllık bir aranın ardından Demokratlar'ın çoğunluğunda ve yeni gerilimlere kapı aralayacak biçimde başladı.
 
ABD KONGRESİ KISMEN KAPANDI
 
Temsilciler Meclisi başkanlığı seçiminde Cumhuriyetçi Kevin McCarthy 192 oyda kalırken, Demokratlar'ın 78 yaşındaki deneyimli lideri Nancy Pelosi 220 oy aldı.
 
Daha önce 2007-2011 yılları arasında bu görevi yürüten, 2008'de Wall Street'i kurtarma planının meclisten geçmesinde büyük pay sahibi olan Pelosi, böylece Temsilciler Meclisi'nde ikinci defa başkanlık yapacak ilk isim oldu.
 
PELOSİ: DUVAR YAPMIYORUZ
 
Yaptığı kısa kürsü konuşmasında orta sınıfın önemine dikkat çekip "Orta sınıf demokrasimizin belkemiği" diyen Pelosi, hükümeti yeniden açmak istediklerini ancak sırf bunun için Meksika sınırına duvar projesini onaylamayacaklarını belirtti.
 
TRUMP'TAN REST
 
Pelosi, "Bu duvarı yapmıyoruz. Bunun siyasetle alakası yok. İki ülke arasında hiç de ahlaki olmayan bir duvarla alakası var. Bu eski kafalı bir düşünce ürünü. Ayrıca maliyeti de hiç uygun değil" diye konuştu.
 
Demokratlar, konuşmadan sonra ise Pelosi'nin önderliğinde bir yasama teklifi sundu. Teklifte Trump'ın duvar için istediği 5 milyar dolarlık fon yer bulmadığı gibi, 13 gündür kapalı olan federal hükümeti işler hale getirmeyi amaçlayan fon paketi yer aldı. Teklif, Demokratlar'ın oylarıyla kabul edildi.
 
TRUMP SOSYAL MEDYADAN MEYDAN OKUDU
 
Temsilciler Meclisi'nde duvar tartışmaları devam ederken Trump ise Instagram hesabından Game of Thrones dizisine atıfla "The Wall is Coming" (Duvar geliyor) yazılı bir görsel paylaştı.
 
Kongre'nin önündeki ilk zorlu dosya, 13 gündür kısmi olarak kapalı olan hükümetin yeniden açılması. Ne var ki Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar ve Senato'daki Cumhuriyetçiler arasında bir uzlaşı emaresi yok.
 
Yeni dönemde Temsilciler Meclisi'nde Demokatlar'ın elde ettikleri güçle ve komisyonlar aracılığıyla Trump yönetimine dönük soruşturma başlatma yetkisini kullanması da olası.
 
Trump'ın gelir vergisi, Adalet Bakanı Jeff Sessions'ı görevden alması ve Rusya ile ilişkiler Demokratlar'ın harekete geçebileceği başlıca maddeler.
 
KADIN VE LGBTİ+ ORANINDA ARTIŞ
 
Temsilciler Meclisi'nin bu dönemi, ABD tarihinin bugüne kadarki en farklı grupları bünyesinde barındıran Kongre niteliği taşıyor. Bu özelliklerden bazıları şöyle:
 
-Filistin kökenli Rashida Tlaib ve Somali kökenli Ilhan Omar, Kongre'ye seçilen ilk Müslüman üyeler oldu.
-Kongre kadın temsiliyetinin oranı da arttı. Temsilciler Meclisi'nde 89'u Demokrat, 13'ü Cumhuriyetçi olmak üzere 102 kadın; Senato'da da 17'si Demokrat, 8'i Cumhuriyetçi olmak üzere 25 kadın yer aldı. Bu, Kongre'nin yaklaşık %24'ünün kadın olması demek.
-Kongrede kendilerini açık bir biçimde LGBTİ+ olarak tanımlayan 10 üye yer aldı.
-New York Kongre üyesi 29 yaşındaki Ocasio-Cortez, Temsilciler Meclisi tarihinin en genç ismi oldu.