28 Mart 2024 Perşembe

ABD Savunma Bakanı Mattis istifa etti

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Donald Trump ile "görüş farklılığı" dolayısıyla görevi bıraktığını açıkladı.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Donald Trump ile anlaşmazlıklar yaşadığını kabul ederek, istifasını sundu.
 
Jim Mattis'in ABD Başkanı Donald Trump'a yazdığı istifa mektubu Pentagon tarafından yayınlandı.
 
Mattis, "Görüşleri bu ve bazı diğer konularda sizin görüşlerinize daha yakın bir Savunma Bakanınız olmasına hakkınız var. Bu nedenle benim için doğru olanın geri çekilmek olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
Mattis'in istifası ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararından sonra geldi. Savunma Bakanı, geri çekilmeye karşı çıkıyordu.
 
Reuters'a konuşan Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili, Trump ve Mattis'in Perşembe günü yaptıkları ikili görüşmede bazı konularda görüş ayrılığına düştüğünü söyledi.
 
Mattis'in istifasını açıklamasından önce Trump, Twitter üzerinde Mattis'in Şubat ayı sonunda görevini bırakacağını ve yerine yeni bir bakan atanacağını duyurmuştu.
 
Mattis, 2016 yılında Pentagon'un başına atanmıştı. 1991'de Körfez Savaşı sırasında bir taburun komutanıydı. 2001'de Afganistan'da özel kuvvetleri komutan eden Mattis, 2003'te Irak işgali sırasında da kilit rol üstlenmiş, Felluce çatışmalarında deniz piyadelerini komuta etmişti.
 
2013 yılında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nda (CENTCOM) görevini tamamlayan Mattis, o dönemin Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu politikalarını kamuoyu önünde açık bir şekilde eleştirmişti. Mattis'in en ciddi eleştirileri İran'a ilişkin olarak dikkat çekiyor. Mattis, İran'ı Ortadoğu'da istikrarın önündeki en kalıcı tehdit olarak gösteriyordu.