19 Mayıs 2024 Pazar

2. Ortadoğu Gençlik Konferansı 20 Şubat'ta Rojava'da gerçekleşecek

15 ülkeden yüzlerce gencin katılacağı 2. Ortadoğu Gençlik Konferansı "Gençlik öncülüğünde demokratik ve çok renkli bir Ortadoğu'ya doğru" şiarıyla 20 Şubat'ta Rojava devrim topraklarında gerçekleştirilecek.
İlki 2015 yılında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) gençlik örgütleri öncülüğünde Diyarbakır'da düzenlenen 1. Ortadoğu Gençlik Konferansı sonucunda 'Ortadoğu gençlik koordinasyonu' ilan edilmişti. Bu koordinasyon farklı nedenlerden dolayı uzun bir dönem faaliyete geçemedi.
 
1. Ortadoğu Gençlik Konferansı'nda alınan karar doğrultusunda Kuzey ve Doğu Suriye'de ikincisinin gerçekleştirilmesi planlanan Ortadoğu Gençlik Konferansı 20 Şubat'ta Rojava Devrim topraklarında gerçekleştirilecek.
 
20-21-22 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan 2. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı "Gençlik öncülüğünde demokratik ve çok renkli bir Ortadoğu'ya doğru" şiarıyla düzenlenecek.
 
Konferansı Hazırlık Komitesi içerisinde; Kuzey ve Doğu Suriye Devrimci Gençlik Hareketi, Ezidi Gençlik Birliği, Demokratik Muhafazakâr Parti Gençliği, Rojava Gençlik Birliği, Rojava Genç Kadınlar Birliği, Komünist Devrimci Gençlik (CKŞ), SYPG, MSD Gençliği, PYD Gençliği, Rojava Kürt Gençlik Koordinasyonu, Ermeni Halk Gençliği, Arap Ulusal Gençliği, Arap Hareketi Gençliği, Süryani Birlik Partisi Gençliği yer alıyor.
 
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde kuruluşunu ilan eden  "Ortadoğu Gençlik İnisiyatifi" kuruluşunun hemen ardından oluşturduğu hazırlık komitesi ile çalışmalarına başladı.
 
Ortadoğu Gençlik Konferansı Hazırlık Komitesi'nden aldığımız bilgilere göre konferansın kısa vadeli hedefleri şöyle:
1-Ortadoğu'da gençlik örgütleri tanışma sürecinin başlatılması
2-Ortadoğu'daki krizin tartışılması ve çözüm yolları üzerinde yoğunlaşması
3-Ortak mücadele için doğru örgütsel mekanizma belirlenmesi gibi hedefler bulunuyor.
 
Uzun vadeli hedeflerde ise demokratik ve sosyalist bir Ortadoğu için ortak mücadeleci ruhun geliştirilmesi; Ortadoğu krizinde halkların demokratik çizgisini büyütmek; Ortadoğu'daki egemenlere karşı serhildan ve devrim perspektifini yaymak gibi hedefler bulunuyor.
 
3 gün sürecek konferansa Ortadoğu'da bulunan yaklaşık 15 ülkeden birçok gençlik örgütü ile Avrupa'dan gençlik örgütleri katılacak.
 
Ortadoğu Gençlik Konferansı Hazırlık Komitesi üyesi Beritan Asya, "Uzun süredir Ortadoğu Gençlik Konferansın çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışma Ortadoğu Gençlik İnisiyatifi ilan edilmesiyle başlamıştı. Bu İnisiyatif içeresinde farklı görüşlerden, halklardan, siyasi görüşlerden, partilerden ve birçok örgüt yer alıyor. Ortadoğu Gençlik İnisiyatifini ilan etme amacımız başta yüzyıllardır egemenler tarafından böl-parçala-yönet siyasetiyle parçalanan Ortadoğu halklarının mücadelesini gençlik cephesinden birleştirmek ve ortak bir mekanizma oluşturmak bakımından bu İnisiyatifini ilan etmiştik" diye kaydetti.
 
Konferans ile Ortadoğu'da ortak bir gençlik örgütü oluşturmak istediklerini dile getiren Asya, "Konferansın amacı Ortadoğu'da ortak bir gençlik örgütünü oluşturmak ve aynı zamanda ezilen halkların mücadelesini birleştirmektir. Amacımız bugün Ortadoğu'da emperyalist güçlerin eliyle yürütülen kırk yıllık savaşa karşı gençlik cephesinde örgütlenmektir. Konferansın bizim açımızdan özellikle bu dönemde örgütlenmesinin temel önemlerinde bir tanesi son süreçte faşist işgalci Türk devletinin Kuzey Suriye'nin ve Rojava devrimine yönelik yaptığı işgal saldırılarına karşı buradan gençlik cephesinden bir cevap olmaktır. Gençlik cephesinden bu işgalciliği dağıtmak, bu saldırıları kırmak ve ezilen halkların 3. cephesini örgütlemek bakımında önemli buluyoruz" dedi.
 
Asya sözlerini ''Bu konferansa egemenlerin ve sömürgecilerin Ortadoğu'da ki projelerine karşı, Ortadoğu gençliği güçlü bir katılım sağlamalıdır. Emperyalizme ve bölge gericiliğine karşı Ortadoğu gençliği olarak bu konferansa katılarak Ortadoğu'nun krizine karşı çözüm gücünü örgütlemelilerdir'' diyerek sonlandırdı.