17 Mayıs 2024 Cuma

'Yıktıkları mezarlardaki insanlar bu halkın yüreğinde yaşıyor'

Mezarlıklara yönelik saldırılara tepki gösteren HDP Urfa İl Örgütü, bu saldırılar karşısında Kürt halkının bir adım dahi geri adım atmayacağını ve mücadeleyi yükselteceğini kaydetti.

Kürt illerinde mezarlıklara yönelik saldırılara ilişkin tepkiler sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan'ın da katılımıyla partisinin il binasında yapılan açıklamada, Kürt halkının bu saldırılara karşı mücadeleyi yükselteceği kaydedildi.

'KÜRT HALKI BU SALDIRILAR KARŞISINDA GERİ ADIM ATMAYACAKTIR'
Söz alan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, yürütülen savaş politikalarının bir parçası olan mezarlıklara dönük saldırılara ilişkin, "Yıktıkları mezarlıklarda yatan insanlar bizim için ölü değildirler. Onların yaşamı, düşünceleri bu halkın içinde yaşıyor ve yaşayacaktır. Kürt halkının manevi değerlerine saldırıyorlar. Mezarlara saldırarak hiçbir başarı sağlayamayacaklardır. Saldırılar Kürt Halkı'nın nefretini ve öfkesini büyütecektir. Kürt halkı bu saldırılar karşısında geri adım atmayacaktır. Faşizme karşı her zaman mücadele büyüyecektir" dedi.

Saldırıları, "kötülüğün sıradanlaşması ve normalleşmesi" olarak yorumlayan HDP İl Eşbaşkanı Emine Çetiner ise, iktidarın "lime lime edilsin" açıklamalarının bu saldırıların itirafı olduğunu belirtti. Mezarlıkların yıkılmasının, cenazelere saldırılmasının bir toplum sorunu olduğunu ifade eden Çetiner, "Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a şu soruları yöneltti: "İslam inancında mezarlara saldırı var mıdır? İslam inancında cenazeye işkence var mıdır? İslam inancında ölü üzerinden aileye işkence var mıdır? İslam inancında ölünün gömülmesini engellemek var mıdır?"

'HEP BERABER SESİMİZİ YÜKSELTELİM'
Çetiner, susmanın ve sessiz kalmanın onaylamak anlamına geldiğine dikkat çekti ve şöyle devam etti: "Bu savaşın bir tarafı işkence, mezarlıklara saldırı, değerlere saldırı ise, diğer tarafı iktidarın oluşturduğu siyaset çerçevesinde halkları birbirine kırdırma politikasıdır. Buradan bütün kamuoyuna ve bütün inanç guruplarına sesleniyoruz, bu duruma karşı durmak insan onuruna, insan ahlakına sahip çıkmaktır. İktidar anlayışının insanlık dışı siyasetine ve mezarlıkları savaş alanına çeviren despot anlayışına karşı hep beraber duralım, hep beraber sesimizi yükseltelim."