18 Ekim 2024 Cuma

'Werisheh Moradi ve İran'da mücadele eden tüm tutsakların yanındayız'

NADA Türkiye, yayınladığı açıklamayla İran'da tutsak edilen ve idam cezası riskiyle karşı karşıya olan kadın hakları savunucusu Werisheh Moradi ve İran'daki siyasi tutsakların yanında olduğunu belirtti.

NADA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika Demokratik Kadın İttifakı) Türkiye, İran'da tutsak edilen Kürt kadın hakları savunucusu Werisheh Moradi ve İran'daki siyasi tutsaklarla dayanışma mesajı yayınladı.

Açıklamada, 2023 yılında İran İstihbarat Bakanlığı'na bağlı güvenlik güçleri tarafından kaçırılan, ağır işkence gören ve Evin Hapishanesinde tutulan Kürt siyasetçi Werisheh Moradi'nin idam cezası tehdidiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

İran'da faşist molla rejimin halka dönük baskı politikalarına karşı tepkilerin, Mahsa Amini'nin katledilmesi sonrası kadınların öncülüğünde büyük bir halk ayaklanmasına dönüştüğü ifade edilen açıklamada, "Molla rejimi sokakları ağır faşizan saldırganlıkla kontrol altına almaya çalıştı. Tutuklamalar, işkence ve idam gibi ağır cezalara karşı İran halkı farklı biçimlerde direnmeye devam ediyor" denildi.

"Son bir yıldır bölgede İsrail'in soykırıma varan katliamları ve İran dahil birçok ülkede düzenlediği suikastlar, hava saldırıları ve savaş tehditleri Ortadoğu'daki devletlerin ülkeleri savaş siyasetine göre dizayn etmesine olanak tanıyor. Halkların hem yoksullukla hem de baskıcı devlet politikalarıyla mücadele ettiği bu ülkelerde savaş naraları iç krizlerin üzerini örtmek için de bir araca dönüştürülüyor" denilen açıklamada, İran'da sadece 2023 yılında en az 811 kişinin idam edildiği ve idam cezalarının, idam edilen kadınların her geçen yıl arttığı belirtildi.

'BÜTÜN SİYASİ TUTSAKLARIN YANINDAYIZ'
Açıklama, şöyle devam etti: "Molla rejimi, Ortadoğu'daki savaşı halk üzerindeki baskısının, hapishanelerde siyasi mahkumlara yönelik işkence ve infazların örtüsü olarak kullanıyor. İzin vermeyelim! İran hapishanelerinde ve sokaklarında direnenlerin sesi olalım. İranlı kadınların bütün dünyada yankılanan 'Jin, Jiyan, Azadî' çığlığını çoğaltalım. Ortadoğu'da savaşa, İsrail saldırganlığına ve savaş politikalarının mevcut rejimler tarafından halklara karşı savaşa dönüştürülmesine karşı mücadele ediyoruz. İran'da özgürlük için mücadele eden Werisheh Moradi ve bütün siyasi tutsakların dayanışmamızla yanındayız."