7 Eylül 2024 Cumartesi

UPML: AP seçimlerinin ardından yeni bir toplumsal kriz kapıda

ICOR üyesi UPML, Avrupa Parlamentosu seçimlerine ilişkin ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, Boyun Eğmeyen Fransa, Fransız Komünist Partisi, Yeşiller'in çöktüğünü, reformist solun, şüpheci halk kitlelerini yeniden harekete geçiremediğini kaydetti. UPML, "ICOR'un Avrupa seçimleri için yaptığı çağrı şimdi daha da geçerli: 'Gerçek sosyalizm için sağın, gericiliğin ve faşizmin gelişmesine karşı örgütlenelim!' Her düzeyde, sendikalarda, derneklerde örgütlenmek bugünün acil görevidir" dedi.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR) üyesi Marksist Leninist Proleter Birlik Fransa (UPML), Avrupa Parlamentosu seçimlerini ETHA'ya değerlendirdi.

UPML'nin değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

"Pazar akşamı açıklanan seçim sonuçları ve daha da önemlisi Macron'un Ulusal Meclisi feshedeceğini ve haziran sonu için erken seçim çağrısı yapacağını açıklaması büyük bir şimşek etkisi yarattı! Her şeyden önce seçim sonuçları, özellikle ulusal düzeyde ama aynı zamanda Avrupa düzeyinde, burjuva kurumlarının ve siyasetinin yaygın bir şekilde reddedildiğini ve bir kriz yaşandığını göstermektedir. Bu yeni bir toplumsal krize dönüşebilir. Kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 48,5'i çekimser kaldı, özellikle de çekimserlik oranının yüzde 60'a veya daha fazlasına ulaştığı işçi sınıfı bölgelerinde. Pazar akşamından bu yana büyük şehirlerde her gün gösteriler ve halk toplantıları düzenleniyor ve önümüzdeki hafta sonu özellikle Rassemblement National'in (RN) aşırı sağına karşı ama aynı zamanda Macron'a karşı da büyük bir seferberlik olacak. Bu seçimler her şeyden önce sayısız krizi, sağcı politikaları, emekli maaşlarına yönelik saldırıları, halkın yoksullaştırılması, nükleer enerjinin savunulması, savaş ve baskı politikaları ile Macron hükümeti için bir yenilgidir.

'ULUSAL BULUŞMA MACRON'A BİR ALTERNATİF DEĞİL'
"Eski Macron seçmenlerinin oylarının büyük bir kısmı Le Pen-Bardella'nın aşırı sağcı RN'sine (Rassemblement National-Ulusal Buluşma) kaymıştır. Medya açıkça RN'yi 'Macron'a alternatif' olarak öne çıkarmıştı. Her ne kadar seçmenlerin büyük bir kısmı RN'ye özellikle 'Macron'a karşı' oy vermiş olsa da, bu aynı zamanda insanların zihninde sağcı fikirlerin yükselişini de yansıtmaktadır. Özellikle de toplumumuzun karşı karşıya olduğu tehlike ve krizlerin yurt dışından (Ruslar, Çinliler vs.) ve göçten, yani 'dışarıdan' geldiği ve bunları bastırmamız gerektiği, yani muhalefeti daha sert bir şekilde bastırmamız gerektiği fikri. RN, seçmenlerin yüzde 31,5'i ve 7,7 milyon oyla (ya da kayıtlı seçmenlerin yüzde 15,7'si) anketlerde birinci çıktı. Bu süslenemez! Ancak bu eşi benzeri görülmemiş bir sonuç değildir. Örneğin RN, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. turunda 7.6 milyon, 2022'de ise 8.1 milyon oy almıştı. Ancak aşırı sağın son yıllardaki önemli yükselişi de yadsınamaz. RN kendisini 'alternatif' ve 'halkçı' olarak sunmaktadır. Yine de sık sık parlamentodaki sağ partilerle ve hükümetle birlikte oy kullandı, örneğin iltica hakkına ve işsizlerin haklarına karşı, asgari ücretin artırılmasına karşı, kapitalist karlardan daha yüksek vergilere karşı... Ve bunu yaparken uluslararası mali sermayeye garantiler verdi. RN açıkça burjuvazinin hizmetindedir.

'RN ÇOK AÇIK BİR ŞEKİLDE TEKELCİ BURJUVAZİNİN HİZMETİNDEDİR'
"Medya ve siyasi uzmanların söylememeye özen gösterdiği bir şey. Son manevrası olarak seçim kampanyasının aksine, geçtiğimiz pazartesi günü Macron'un gerici 64 yıllık emeklilik planını sürdüreceğini açıkladı, böylece maskesini daha da düşürdü. Birçok işçi, ideolojik ve siyasi kafa karışıklığı temelinde, farkında olmadan kendi sınıf çıkarlarına karşı oy kullandı. Seçim sonucu, soldaki bazı güçlerin korktuğu gibi faşizmle eş anlamlı mı? Biz öyle düşünmüyoruz. Tekelci sermaye hala şiddet yanlısı diktatörlük yerine (giderek daha baskıcı hale gelse de) esas olarak burjuva demokratik aldatmacasına güveniyor. Ancak RN faşisttir ve faşizmin önünü açmaktadır. Sınır koruma teşkilatı Frontex'teki suç rolü nedeniyle soruşturma altında olan F. Leggheri ve Le Pen'in nefreti körükleyen yeğeni Marion Maréchal gibi yeni faşistleri şimdiden bünyesinde barındırmaktadır. Siyasetteki tüm sağcı hareket gibi RN ile de mücadele edilmelidir. Sosyal hakları, dünya barışını, doğal çevreyi ve demokratik hak ve özgürlükleri savunmalıyız, devrimci sosyalizmde gerçek toplumsal alternatif için mücadeleyi yükseltmeliyiz! Yıllar içerisinde, sol reformist partiler halk kitlelerinin gözünde iyice itibarsızlaştı. Hükümette yer aldıklarında, örneğin PS (Mitterant, Jospin, Hollande), sağcı politikalar izlediler. Dahası, kampanya sırasında kitle iletişim araçları tarafından şiddetle eleştirildiler.

"Sonuç: Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ), Fransız Komünist Partisi, Yeşiller vs. çöktü! Bu reformist sol, şüpheci halk kitlelerini yeniden harekete geçiremedi.

'MACRON'UN SORUNU: KAPİTALİST TEKELLERE HİZMET ETMEYE NASIL DEVAM EDİLECEK?'
Macron parlamentoyu feshetmek zorunda kaldı çünkü eskisinden daha da zayıflamış durumda. Şimdiye kadar azınlık konumundayken, gerici reformlarını hayata geçirmek için kendi çıkarlarının aciliyetinden dolayı birkaç kez 49.3 maddesini kullanmak zorunda kaldı. Aksi takdirde hükümet, yasalarını geçirmek için RN'nin oylarına bel bağladı. Öte yandan, sol muhalefet ve güçlenmiş bir RN, gensoru önergeleri vb. ile gelecekteki parlamento çalışmalarını daha da felç edebilirdi. Hükümetin tekelci politikasının devamı artık garanti değildi. Ancak erken seçim de büyük bir risk. Macron ip üstünde yürüyor! RN ile Macronist bir hükümet olan bir 'birlikte yaşamaya' doğru mu gidiyoruz? Bu, derinden reddedilen sağa daha fazla kayma anlamına gelecektir. Reformist partiler, henüz başlamış olan seçim kampanyası öncesinde, RN ile Macron'un geçici ittifakına sıcak bakıyor. Yeni başlayan seçim kampanyası öncesinde reformist partiler, RN'yi parlamentoda yenmek için geçici bir 'halk cephesi' ittifakına sıcak bakıyorlar. PS gibi sahte sosyalist ve gerçekte kapitalizm yanlısı partilerle parlamentarizme dayanan böyle bir ittifak, 2022 başkanlık seçimlerinden kısa bir süre sonra zaten başarısız olmuştu.

'SOSYALİST BİR PERSPEKTİFLE İŞÇİLERİN ÇIKARLARI İÇİN ÖRGÜTLENELİM'
"ICOR'un örgütü Union Prolétarienne ML (UPML), yalnızca RN'yi hedef alan her türlü kınamanın kafa karışıklığı yarattığına ve Macron'un kendisini 'tüm aşırılıklara karşı bir siper' olarak sunma taktiğine uygun olduğuna inanmaktadır. Eski slogan 'Le Pen'e değil Macron'a oy verin' açıkça başarısız olmuştur. Macron hükümetinin gericileşmesi aşırı sağcı politikaların üreme alanıdır! Çeşitli partiler ve programları tarafından savunulan sınıf çıkarlarını ortaya çıkarmak çok önemlidir; sınıf bilincini geliştirmek, sınıf üyeliği açısından düşünmek de bir o kadar hayatidir. 'Sınıfa karşı sınıf' politikası için, yalnızca sömürülen sınıfların çıkarlarını savunmak, aksi takdirde maniple edileceğiz. Sömürü ve baskıya karşı, sosyalist bir toplum için mücadeleyi yükseltmeliyiz. ICOR'un Avrupa seçimleri için yaptığı çağrı şimdi daha da geçerli: 'Gerçek sosyalizm için sağın, gericiliğin ve faşizmin gelişmesine karşı örgütlenelim!' Her düzeyde, sendikalarda, derneklerde örgütlenmek bugünün acil görevidir."