22 Aralık 2024 Pazar

Üniversiteli Kadınlar'dan eylem: Nefes alamıyoruz

Üniversiteli Kadınlar, İzmir'de eylem yaptı, "Nefes alamıyoruz. Erkek-devlet şiddetinin her türlüsüne maruz kalan herkes için mücadeleyi yükseltiyor, bir arada olmaya devam ediyoruz” dedi.

İzmir’de Üniversiteli Kadınlar, iktidarın kadın, çocuk ve doğa düşmanı politikalarına karşı Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “Nefes Alamıyoruz” sloganı ile basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamayı okuyan Arzu Sert, üniversiteli kadınlara uygulanan ekonomik şiddete rağmen çalıştıkları işyerlerinde mobbinge, tacize, akademide cinsiyetçiliğe maruz kaldıklarını söyledi.

Sert; “Uzaktan eğitim adı altında niteliksizlikler silsilesiyle geleceğimiz karartılıyor. Ailemizin yanına döndüğümüz şu günlerde ev içi şiddet hızla artarken, üretim devam ederken, kiralar, faturalar kapıya dayanmış durumdayken, yaşamımızı güvence altına alan 6284 sayılı kanun ‘pandemi’ bahanesiyle askıya alınıyor ve evde kalmamız bekleniyor. Fakat hayat, şiddet ve yoksulluğun olduğu evlere sığmıyor" diye konuştu.

2019 yılında 17 bin 47 çocuğun evlendirildiğine dikkat çeken Sert, çocuk tecavüzcülerine af getiren düzenlemenin ise yasalaştırılmak istendiğini belirtti. 

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Orhan Acar’ın canlı yayında kayda geçen cinsiyetçi söylemlerini ve tepkilerin ardından istifa ettiğini hatırlatan Arzu Sert, “Akademi içinde gericilik ve kadın düşmanlığı barındıran hiçbir unsura yer olmadığını her zaman belirtiyoruz ve akademiye bu gerici unsurları yerleştirip tahrip etmeye çalışanlara sesleniyoruz: Kampüs kampüs ve sokak sokak teşhir edip istifa ettirdiğimiz-attırdığımız akademisyenleri hatırlayın” diye konuştu.

ABD'de  polis şiddetiyle katledilen George Floyd’a işaret ederek, şöyle konuştu: “Erkek şiddetinden de, Covid-19 virüsünden de ölmek istemiyoruz! AKP eliyle yayılan ve cüreti verilen eril tahakküm üstümüze bir bulut gibi çökmüşken nefes alamıyoruz. Karantinada olan, evi olmadığı için karantinada kalamayan, çalışmak zorunda kalan, farklı coğrafyalardan göçen, farklı dili olan, cinsiyeti ve yönelimi yüzünden homofobiye, transfobiye maruz kalan, erkek-devlet şiddetinin her türlüsüne maruz kalan herkes için mücadeleyi yükseltiyor, bir arada olmaya devam ediyoruz.”

Eylem sloganlarla sona erdi.