1 Mayıs 2024 Çarşamba

Üç ülkede politik tutsaklarla dayanışma eylemleri

Türkiye'de ve dünyadaki hapishanelerde tutulan politik tutsaklar için Viyana, Almanya ve Fransa'da basın açıklaması düzenlendi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Gününde Young Struggle, AVEG-KON, ATİGF, DKTM, ATİK, ADHF ve Komintern, çağrısıyla basın açıklaması düzenlendi. 

"Tutsaklara bin selam!", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur!", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!", "Yaşasın cezaevlerindeki direniş!" ve "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganlarının sık sık atıldığı eylemde, dünyanın dört bir yanındaki siyasi tutsakların fotoğrafları taşındı. 

Türkiye hapishanelirinde işkencenin son bulmaıs talepli pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde, tutsakların direnişiyle dayanışma, seslerini yükseltme çağrısı yapıldı.

Young Struggle temsilcisi, faşist Türk devletinin tecrit ya da cinsel şiddet gibi işkence uygulamalarının özellikle devrimci harekete saldırmak ve devrimcilerin direncini kırmak için kullandığını vurguladı. Bu direncin asla kırılamayacağı ve devrimcilerin burjuva devlete ve onun düzenine asla boyun eğmeyeceğinin ifade edildiği konuşmada, "Almanya'da Kürt devrimcilere ve antifaşistlere karşı sıklıkla kullanılan 129a paragrafı Nazi faşizminin devamıdır. Burjuva devlet komünistlerden ve devrimcilerden ne kadar korktuğunun göstergesidir" denildi.

Eylem tutsaklara özgürlük sloganlarıyla son buldu.

ALMANYA
Almanya'nın Stuttgart kentinde bulunan Stammheim hapishanesi Stuttgart Rote Hilfe'nin (Kızıl Yardım) çağrısı ile açıklama yapıldı. 18 Mart'ın tarihsel arka planına dikkat çekilen konuşmalarda, 18 Mart'ın, politik tutsakların hiçbir saldırı karşısında geri adım atmadığı kaydedildi.

TSP adına yapılan konuşmada, "İçinden geçtiğimiz burjuva tasfiyeci saldırganlığa, emperyalist kültürün yaratmak istediği yalnızlık duygusuna ve karamsarlığa karşı örgütlenerek, mücadeleyi büyütmeliyiz. Politik tutsaklara sahip çıkarak, mektuplarımızla, kartlarımızla onların hücrelerine konuk olalım, maddi ve manevi destek sunalım, dışarda onların sesi ve soluğu olalım" denildi. 

Stammheim hapishanesi önünde yapılan eylemde "Politik tutsaklara özgürlük" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganları atıldı. Tutsaklar ise hücrelerin camlarını açarak kitleyi  "Newroz piroz be" ve "Tutsaklara özgürlük" sloganlarıyla selamladı.

Köln kentinde ise Kalk Post bölgesinde Tutsakların Sesi Platformu (TSP), SKB, YS, Zora, AK ve Samidon Filistin çağrısıyla yapılan eylemde, 27 Kasım'dan bu yana Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde süren açlık grevi direnişi hatırlatıldı. Sırbistan hapishanesinde esir tutulan Ecevit Piroğlu, tutsak edilen RAF militanı Daniela Klette ve tutsak ESP, SGDF ve Dem Parti emekçilerinin serbest bırakılması istendi.

TSP adına yapılan konumada, "İran idamlarla, İsrail soykırım, katliam ve esir almakla, Türkiye ve Kürdistan'da işkence ve tutuklamalarla ezilenlere gözdağı veriliyor" denildi.

Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle (YS) adına yapılan konuşmada, "Almanya'daki yeni polis ve toplantı yasalarından bu yana demokratik hakların geriye götürüldüğüne ve devletin kendilerini hedef aldığına" dikkat çekti. Konuşmada, "Almanya'da polis şiddetinin aşırılıkları 2021 Engelsdemo'da, antikapitalist kadın örgütü ZORA mensubu genç kadınlar ev aramalarına maruz kaldığında ya da genel olarak Filistin'le dayanışma içinde olanlar günlük olarak baskıya maruz kaldıklarında açıkça görüldü. Komünistler, antifaşistler, gençler, Kürt ve Türk aktivistler ve ulaşım ücretini ödeyemeyen yoksullar Almanya hapishanelerini dolduruyor. 600'den fazla Nazi sadece yarım ağızla aranıyor olsa da" ifadeleri kullanıldı.

Ardından yürüyüşe geçildi. "Devrimci tutsaklara Özgürlük", "Daniela Klette'ye Özgürlük", "Ecevit Piroğlu'na Özgürlük", "Yaşasın politik tutsaklarla dayanışma" sloganlarıyla eylem sona erdi. 

FRANSA
Fransa'nın başkenti Paris'te TSP, ACTIT, ADHK ve CDK-F çağrısıyla Strasbourg Kemer'de açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada sınıf çelişkilerinin sertleşmesiyle; egemen sınıflara karşı mücadelenin geliştiği belirtilerek, "Egemen sınıflar ise, bu mücadeleyi bastırmak için başta işçi ve emekçilerin öncülerini tutsak etmişlerdir. Emperyalist-kapitalist sistemde; dünyanın her tarafında devrimci, ilerici ve antifaşist tutsak sayısı artmaktadır. Emperyalist, faşist ve gerici devletler ulusal kurtuluş mücadelelerine, işçi sınıfı ve emekçilerin özgürlük mücadelelerine amansızca saldırıyorlar. Tutuklama ve en ağır cezalarla onların iradelerini teslim almak istiyorlar" denildi ve bütün dünyada devrimci tutsaklarla dayanışmanın yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Değişik ülkelerden tutsakların resimlerinin taşındığı eylemde, "Devrimci tutsaklara özgürlük", "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı.