17 Mayıs 2024 Cuma

Üç fidan İstanbul'da anıldı: Onların izinde mücadele büyüyecek

Geçlik örgütleri, Deniz, Hüseyin ve Yusuf'u, 6. Filo'nun denize döküldüğü Dolmabahçe'de andı, onların izinden mücadeleyi büyüteceklerini haykırdı.

Gençlik örgütleri, '68 kuşağı gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı idam edilişlerinin yıldönümünde andı. 

Dolmabahçe'de yapılan anmaya HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, Murat Çepni, HDP İstanbul İleşbaşkanı Elif Bulut'un da aralarına olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde, Deniz Gezmiş, Yusuf İnan ve Hüseyin Aslan'ın fotoğraflarının bulunduğu "Emperyalizme karşı denizlerin izinde umut sosyalizmde" yazılı pankartın açıldı. Saygı duruşunun ardından hep bir ağızdan Gündoğdu Marşı okundu.

'ONLARDAN ALDIĞIMIZ BU MAYA TUTACAK'
Gençlik örgütleri adına basın açıklamasını Nazlıcan Yöyler okudu. ‘68 öğrenci hareketinin mücadelesini hatırlatan Yöyler, gençlik önderlerinin düzen içi siyasetten yaşadıkları devrimci kopuşla antiemperyalist mücadeleleriyle bu toprakların devrim mayasını şekillendirdiğini kaydetti.

"Deniz'le, Mahir'le, İbo'yla aldığımız bu maya tutacak" diyen Yöyler, pandemiyi bahane eden iktidarın halk düşman politikalarını teşhir etti. Dünyanın eskisi gibi yönetilmediğinin altını çizen Yöyler, "Devrim hiç olmadığı kadar yakınlaşıyor. Kapitalist sistem emekçi halka salgından, ekolojik krizden, doğa ve emek sömürüsünden, ekonomik krizden, emperyalist savaşlardan başka bir şey ifade etmiyor. Ancak devrimi görmek, eşit ve özgür bir yaşamı yani sosyalizmi inşa etmek için mücadeleye atılmak gerekiyor" diye konuştu.

Devrimci öğrenciler olarak Denizlerin bıraktığı devrimci mirası devraldıklarını vurgulayan Yöyler, şöyle devam etti: "Bayrağımızın rengini ölümsüzleşen her yoldaşımızla daha da kızıllaştırıyoruz. Deniz'in, Yusuf'un, Hüseyin'in yolunda, onların ruhuyla devrim ve sosyalizm mücadelemizi büyütüyor, herkesi devrim ve sosyalizm saflarında örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz."

"Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganının atıldığı eylemin ardından Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan anısına denize karanfil bırakıldı.