17 Mayıs 2024 Cuma

Üç fidan birçok kentte anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 48. yılında birçok kentte yapılan etkinliklerle anıldı.

'68 kuşağı gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 48. yılında birçok kentte yapılan etkinliklerle anıldı.

İSTANBUL
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Kaldıraç, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) idam edilişlerinin 48. yılında üç fidanı andı.

Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan açıklamaya HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Murat Çepni de katıldı. Üç fidan şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

Ardından açıklama yapan Çınar Altan,  Denizlerin açtıkları yol ve gösterdikleri yönle sadece devrimci gençlik hareketinin değil; tüm işçi, emekçi ve ezilenlerin eşit, özgür ve adil bir dünya, yani sosyalizm mücadelesine esin kaynağı olduğunu vurguladı.

Altan, "Kapitalist emperyalist sistemin kendi krizini ezilen insanlık için bir tahrip çukuruna dönüştürerek aşmaya, yada yönetmeye çalıştığı bu koşullarda onların mirasına bakmak, salgın ve açlık ikilemine sıkıştırılan yaşamımıza bir çıkış yolu da sunuyor. Kapitalist sömürü düzenine karşı mücadelenin tek yolu bu düzenin köklü bir biçimde alt-üst edilmesi ve sosyalizmin kurulmasıdır" dedi.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın, 6 Mayıs 1972’de idama yürürken şahsi hiçbir çıkar gözetmeden halkın mutluluğu ve Türkiye’nin bağımsızlığı için savaştığını söylediklerini hatırlatan Altan, üç fidanın Türk ve Kürt halklarının kardeşliğini haykıranlara bıraktığı kurtuluş çizgisinin bu olduğunu söyledi.

Halkların Denizlerden aldığı mücadele bayrağını yere düşürmediğini vurgulayan Altan, şu çağrıyı yaptı: "Şimdi bu bayrağı daha yükseklerde dalgalandırma zamanı. Ezilenleri yok sayan, geleceksizliğe mahkum eden düzene karşı devrimin ve sosyalizmin bayrağını, üç fidanın Mahirlerin, İboların, Mazlumların bayrağını zafere ulaştırma zamanı. Üç fidana sözümüz budur. Biz kazanacağız."

ÇEPNİ: DENİZLERİ ANMAK ONLARIN AÇTIĞI YOLDA YÜRÜMEKLE OLABİLİR
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Onların açtığı yol tüm dünyada ezinlenlerin yoludur. Denizleri anmak, onların açtığı yolda yürümekle olabilir. Onların açtığı yol emperyalizme, faşizme ve kapitalizme karşı verilen mücadeleyle devam ediyor, edecektir" dedi. Çepni, pandemi sürecinde sosyalizmin her zamankinden daha da güncel olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Onlara sözümüz devrim ve sosyalizmdir. Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz."

Açıklama, "Onlara sözümüz devrim olacak", "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarıyla sona erdi.

DERSİM
68 kuşağı devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan Dersim’de anıldı. Sanat sokağında yapılan anmaya EMEP, HDP Milletvekili Alican Önlü, HDP Eş Başkanlarını Nurşat Yeşil ve İbrahim Kasun,  ESP, CHP, SGDF, Partizan, Peri (Akpazar) Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, SMFDersim Barosu Başkanı Kenan Çetin'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Anmada konuşan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin "Denizleri asmak çözüm olur sanıyorlardı ancak beklentileri yerle bir oldu" dedi. Tekin Denizlerin 48 yıldır yüzlerce binlerce gencin adında, mücadelesinde, kararlılığında, cesaretinde yaşadığını belirterek "Her geçen yıl Denizleri ve mücadelelerini hatırlamak, emperyalizme karşı açıktan ve örgütlü bir savaşımın içerisinde yer almak isteyen gençlerin sayısı çoğalıyor. Çünkü 48 yıl öncesinde olduğu gibi bugün de Denizleri idam eden düzenin temsilcileri iktidarda" dedi.

Konuşmaların ardından Metin Kahraman türküler ile üç fidanı andı.

DİYARBAKIR
SGDF ve ESP, 6 Mayıs 1972'de idam edilerek katledilen devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüzeyin İnan ve Yusuf Aslan'ı Diyarbakır'da andı. Saygı duruşu ile başlayan anmada, üç fidanın idam edilmeden önce yazdıkları mektuplar ve şiirler okundu. SGDF adına yapılan konuşmada, Deniz, Yusuf, Hüseyin'i anmak onların mirasını büyümekten geçtiğini belirtildi. Konuşmanın devamında "Onların bizlere miras bıraktığı birleşik gençlik mücadelesi, emperyalizme ve faşizme karşı amansız mücadele ve bu yolda yürürken tereddütü ardımızda bırakarak yürümek bizimde mücadele parolamız olmaya devam ediyor" diye belirtildi.

Ardından ESP adına yapılan konuşmada "Paramazlardan, Mustafa Suphilere, Denizlere bütün devrimci önderler, komünistlerin devrim mücadelesinde çok önemli bir yeri olmuştur. Gençlik mücadelesinde kendilerini sınırlandırmayan Denizler, '71 devrimci atılımı ile toplumsal kurtuluşa önemli bir öncü rol oynamışlardır. Devrimci mücadeledeki yolumuz onların bizlere bıraktığı miras ile aydınlanmaya devam ediyor" denildi.

MANİSA
Manisa Emek ve Demokrasi Platformu, 68 gençlik hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin 48. yıl dönümünde andı.

Manisa Eğitim Sen binasında gerçekleştirilen açıklamayı platform adına Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Şener okudu. Şener, 6 Mayıs 1972'den bu yana, gençliğin ve halkın emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı direnişinin devam ettiğini belirterek antiemperyalist taleplerin güncelliğini hala koruduğunu ifade etti. Şener, "Türkiye'de devrim ve sosyalizm mücadelesinin isyan bayrağı olan yoldaşlarımızı, idam edilişlerinin 49. yılında sevgiyle ve büyük bir özlemle anıyor, onların bize bıraktığı mücadele bayrağını kararlılıkla taşıyacağımıza söz veriyoruz. İşçi sınıfının ve ezilen halkların kurtuluş mücadelesi uğrunda ölümsüzleşenlere selam olsun" dedi.

BALIKESİR
Ayvalık'ta, saat 06:00'da Paşa Limanı'nda bir araya gelen Ayvalık Demokrasi Platformu üyeleri 48 yıl önce cunta tarafından idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı andı.

Anmada yapılan konuşmada, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş'in gençliğin eşit, özgür bir gelecek özleminin üç savaşçısı olarak 48 yıl önce 6 Mayıs 1972'de idam edildiği belirtilerek; "Onları idam eden egemen sınıf burjuvazinin hakimiyeti bugün de dünya işçi sınıfı ve halklarına kan kusturmaya devam ediyor! Ya salgın ve kapitalizm ya gelecek ve sosyalizm! Korona salgını tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Emperyalistler ise tüm zorbalığıyla dünya halklarına zulüm, gözyaşı ve ölüm getirmeye devam ediyor. Ne ücretsiz ve erişilebilir sağlık ne de ücretli izin ve yaygın test talepleri karşılanıyor. Egemenler kendi çıkarları için başka ülkelerin topraklarında askeri güç bulundurmaya, halkları kendi boyunduruğu altına almak için saldırılarına devam ediyor. İşçiler ve emekçiler egemenlerin sömürü politikaları altında. Denizlerin anti kapitalist anti emperyalist mücadele yolunda Türkiye gençliği yürümeye devam ediyor" denildi.

Konuşmadan sonra denize karanfiller bırakıldı.

ADANA
ESP Adana İl Örgütü de Gezmiş ve arkadaşlarını andı. Saygı duruşu ile başlayan anmada ESP il yöneticileri ile PM üyesi Osman Kara konuşma yaptı. '68'den bugüne verilen mücadelenin değerlendirildiği konuşmalarda, birleşik mücadelenin önemine dikkat çeklidi.

İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri de Gündoğdu Meydanı'nda açıklama yaptı.

Açıklama yapan Veysel Beyazadam, Denizlerin hiçbir koşul altında mücadele kararlılığını kaybetmediğini vurguladı ve ekledi: "Cesaretleri, azimleri ve kararlılıkları sürüklenmeye çalıştığımız karanlıktan kurtuluşumuza ışık tutuyor. Denizleri anmak, umutsuzluğa kapılmadan, baş eğmeden isteklerimize sahip çıkmaktan geçiyor. Tüm Türkiye halklarını kendi geleceğimiz için örgütlü birlikteliklerimizi güçlendirmeye çağırıyoruz. Yaşasın tam bağımsızlık mücadelemiz."

Dikili Emek ve Demokratisi Platformu da anma etkinliği düzenlemek istedi. Ancak etkinlik, salgın gerekçesiyle polis tarafından engellendi.

DENİZLER VE KAYACI ANILDI
Ayrıca ESP ve SGDF, Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile 2001 Ölüm Orucunda şehit düşen Hüseyin Kayacı'yı andı.

Saygı duruşunun ardından 2000'de yaşanan ölüm orucu direnişi değerlendirildi, Hüseyin Kayacı anlatıldı. Ardından '68 devrimci çıkışı ve Denizler anlatıldı. İdama giderken son ana kadar sergiledikleri dik duruşa vurgu yapılarak, anılarına bağlılık sözü verildi. Anma ezgilerin söylenmesinin arıdan sona erdi.

SAMSUN
Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri Devrimci 78'liler Derneği'nde açıklama yaptı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerini de katıldığı eylemde, Deniz Gezmişlerin mücadelesinin sürdürüleceği vurgulandı.