17 Mayıs 2024 Cuma

Üç fidan Ankara'da mezarları başında anıldı

Ankara'da gençlik örgütlerinin Karşıyaka Mezarlığı'nda Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin Aslan için yaptıkları anmaya polis saldırdı. Saldırıda 2 kişi gözaltına alındı. Saldıraya rağmen üç fidan mezarı başında anıldı.

Gençlik örgütleri "Denizlerin izinden devrime yürüyoruz" şiarıyla, 6 Mayıs 1972'de idam edilen gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için Karşıyaka Mezarlığı'nda anma töreni düzenledi.

Anmaya gençlik örgütlerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Mehmet Ruştü Tiryaki, Kemal Bülbül, ESP, Deniz Gezmiş'in kuzeni Mustafa Gezmiş, EMEP Partisi Genel Başkanı Selma Gurkan ve siyasi parti temsilcileride katıldı.

Anma öncesi polis, mezarlığın giriş çıkışlarını kapatarak ablukaya aldı. Ayrıca içeriye bayrak ve dövizler almayacağını belirtti.

Mezarlığın 2'nci girişinden yürüyüşe başlayan gençlik örgütlerini polis, bayrak ve benzeri materyalleri sokmayarak engellemeye çalıştı. Yaşanan polis saldırısında Yücel Yavuz ve Sayid Boztaş gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar bir süre sonra bırakıldı.

Saldırıya rağmen sloganlar eşliğinde mezarlığa karanfil bırakıldı. Mezarlık başından yapılan konuşmalarda şunlar öne çıktı: "Her yerde devrimi ilmek ilmek örmeye devam edeceğiz, bizim sözümüz onlara devrim olacak. Onların yolu devrime çıkar, onların yolundan yürümeye devam edeceğiz. Onlar ölürken tereddüt etmediler, bizlerde mücadele ederken tereddüt etmeyeceğiz. Baskılar, gözaltılar, yasaklar bize boyun eğdirmeyecek. Bizleri keyfi olarak engellemeye çalıştılar, arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. Ama biz her sene gelmeye devam edeceğiz."