17 Mayıs 2024 Cuma

Tüm Bel-Sen: Ranta dayalı imar politikalarından vazgeçilmelidir

Depreme ilişkin açıklama yapan Tüm Bel-Sen, "Elazığ'da yaşanan depremden kaynaklı ortaya çıkan felaket ülkemiz için önemli bir uyarıdır. Ranta dayalı imar politikalarından vazgeçilmelidir" denildi.

KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen Merkez Yürütme Kurulu, Elazığ Sivrice merkezli depreme ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Ülkemizde geçmişte yaşanan depremler sonrası yasal düzenlemelerle denetimin arttırılmaması gerekirken ranta dönük kentsel dönüşüm uygulamalarına izin verilerek çarpık kentleşme ile yaşam alanlarımızın afet alanlarına dönüştürülmesine davetiye çıkarılmıştır" denildi.

Bu kış koşullarında depreme yakalanan halka acil ihtiyaçlarını karşılamak, yaşanan acının yaralarını sarmak için tüm imkân ve olanakların seferber olduğunu belirten Tüm Bel-Sen, Türkiye'nin bir deprem bölgesi olduğunu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Deprem gibi bir doğa olayının bir afete dönüşmesine insan hayatını merkezine almayan, bilim ve tekniği yadsıyan ekonomik ve siyasal tercihler ile bunlara dayalı sağlıksız yapı ve yapılaşma, imar afları, denetimsizlik, rant ve çıkar ilişkilerinin neden olduğu vurgulanan açıklamada, "Depreme karşı güvenli yapılaşma sağlama yerine ranta dönük kentsel dönüşüm uygulamalarına izin verilerek çarpık kentleşme ile yaşam alanlarımızın afet alanlarına dönüştürülmesine davetiye çıkarılmıştır" diye belirtildi.

Elazığ'da yaşanan depremin ranta dayalı imar politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha gösterdiğinin altı çiziben açıklamada, "Bilim insanlarımızın, meslek odalarımızın ve konunun uzmanlarının görüşleri alınarak acilen bilimsel yeni bir deprem politikası kapsamında master planlar oluşturulmalı ve ülkemiz kaynakları birkaç zengine rant sağlasın diye 'Kanal İstanbul' gibi projelere değil ülke çapında bu deprem politikasının hayata geçirilmesine yönelik kullanılmalıdır" denildi.