18 Eylül 2024 Çarşamba

TTB: Bakanlık çocuk gebeliğini bildirimi zorlaştırıyor

İstanbul'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 2017 yılı boyunca 348'inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının adli makamlara uygun şekilde bildirilmemesi ile ilgili yapılan yazılı açıklama yapan TTB, Sağlık Bakanlığı Müşavirliğinin genelgeleri yorumlama biçiminin çocuk gebeliklerini bildirimi engellediğini belirtti.
İstanbul'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 2017 yılı boyunca 348'inin gebeliği kesinleşmiş 392 çocuk gebeliği vakasının adli makamlara uygun şekilde bildirilmemesi ile ilgili TTB, yazılı açıklama yaptı.
 
Daha önce İstanbul'da Eğitim Araştırma Hastanesinde 18 yaş altı 115 gebe çocuk başvurusu yapıldığını, ancak hiçbirinin adli mercilere bildirilmediğinin hatırlatıldığı açıklamada konun sağlık çalışanının vicdanı ve bireysel mücadelesi sayesinde kamuoyunun gündemine taşındığı ifade edildi.
 
Açıklamada, "Yetkililerin ilk icraatı ihbarı yapan sağlık çalışanını sürgün yoluyla cezalandırmak olmuştu. Bu soruşturmanın sonuçları ne yazık ki kamuoyu ile paylaşılmamıştır" denildi.
 
Açıklamada, "18 yaşın altındaki tüm bireyler çocuk olarak tanımlanır. Çocuk hakları Türkiye'nin de tarafı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır. Çocuğun sağlığını, fiziksel ve ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyen cinsel davranış ve eylemler istismar olarak kabul edilir. Bu nedenle çocuğun gebe kalmış olması cinsel istismardır. Cinsel istismar da en ağır suçlardan biridir" diye belirtildi.
 
BAKANLIK YORUMU ÇOCUK GEBELİKLERİ BİLDİRİMİ ENGELLİYOR
 
"Erken yaşta evliliklerin gelenekler ve inanışlar da gerekçe gösterilerek yaygınlaşması, doğurganlıkla ilgili yanlış politikalar, cinsel eğitimle ilgili eksiklikler çocukların cinsel istismarını artırmakta, sağlık çalışanlarının ve yetkililerin bu istismar türüne kayıtsız kalmasını kolaylaştırmaktadır" denilen açıklamada ceza kanunundaki değişikliklerin Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği tarafından yorumlanarak 16-18 yaş arasındaki gebeliğin bildirim zorunlu olmadı yorumunu yapıldığı aktarıldı.
 
Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı çocukların üstün yararı ilkesini gözetecek biçimde görev ve yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılan açıklamada, "18 yaş altındakilerin çocuk kabul edildiğini, çocukta rıza aramanın hekimin değil, adli kurumların sorumluluğunda olduğunu, bu nedenle çocuk gebeliklerin ihbar edilmesinin zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" denildi.