2 Mayıs 2024 Perşembe

Stuttgart'ta tutsaklarla dayanışma paneli

Stuttgart'ta 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü kapsamında panel düzenleyen TSP, her yönüyle devrimci tutsakları sahiplenme çağrısı yaptı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü kapsamında Stuttgart'ta politik tutsaklarla dayanışma paneli düzenledi. Panele, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve TSP temsilcisi konuşmacı olarak katıldı.

Türk devletinin 2023 yılında 16 yeni hapishane açtığını belirten Gülseren Yoleri, İHD olarak hapishanelerdeki hak ihlallerini sürekli takip ettiklerini ve raporlaştırdıklarını kaydetti. Türkiye'de resmi verilere göre toplam 295 bin 702 kapasiteli 403 hapishane olduğunu, bu hapishanelerde kalan tutsak sayısının ise 314 bin 375 olduğunu belirten Yoleri, hapishanelerde kapasitenin üstünde 18 bin 693 tutsağın olduğunu, mevcut verilere göre son 4 ayda tutsak sayısında 53 bin 623 artış olduğunu anlattı.

Devletin F tipi tecrit hapishanelerinden sonra bir dizi yeni tipte tecridi esas alan hapishaneler yaptığını kaydeden Yoleri, son yıllarda yapılan S tipi, Y tipi ve yüksek güvenlikli hapishanelerle tecridin ve hak gasplarının yaygınlaştırıldığını belirtti. 2023 yılında yapılan başvurularda 6 bin 411 hak ihlali tespit ettiklerini ifade eden Yoleri, işkence, kötü muamele, tecrit, sağlık hakkı ihlalleri, infaz yakma, emek sömürüsü gibi hak ihlalleriyle karşılaştıklarını söyledi.

Hasta tutsakların tedavi hakkının, infazını tamamlayan tutsakların tahliyelerinin engellendiğini aktaran Yoleri, son dönemde tutsakları sahiplenen insanlara dönük gözaltı ve tutuklama saldırılarının da arttığını kaydetti. Devletin tutsaklarla dayanışmanın önüne geçmeye çalıştığını ifade eden Yoleri, tutsakları sahiplenme çağrısı yaptı.

18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü'nün tarihçesine ilişkin bilgi veren TSP temsilcisi, emperyalist-kapitalist sisteme, faşizme, sömürgeciliğe, ırkçılığa, erkek egemenliğine karşı mücadele eden insanların tutsak edildiğini söyledi.

Türk devletinin hapishanelerinde devrimci tutsakların tecridin yanı sıra işkence ve bir dizi saldırı uğradığına dikkat çeken TSP temsilcisi, İmralı tecridinin de giderek yaygınlaştırıldığını ifade etti. TSP temsilcisi, devrimci tutsakların sesini Avrupa'ya taşımaya çalıştıklarını belirtti ve tutsakları her alanda sahiplenme çağrısı yaptı.

Panel, soru-cevap ve katılımcıların görüşlerini aktarmaları ile son buldu.