26 Nisan 2024 Cuma

Sömürgeci Türk devleti işgali altındaki Efrîn'i HTŞ'ye devretti

Türk devletinin himayesinde tuttuğu El Nusra çetesi, Efrîn kent merkezine girdi. ÖSO'ya bağlı kimi grupların desteğini alan El Nusra çetesi (HTŞ), büyük oranda kontrol sağladığı kent merkezine ağır silah sevkıyatı gerçekleştirdi.

Sömürgeci Türk devletine bağlı çeteler arasında Efrîn ve Bab kentlerinde başlayan çatışmalar, işgal altındaki Efrîn'in El Nusra'ya (yeni ismiyle Heyet Tehrîr Şam-HTŞ) devredilmesine dönüştü.

Türk devletinin beslediği çeteler arasında Bab'da başlayan çatışmalar son iki günde şiddetlenmişti.

Cebhet El Şamiyê isimli çete grubu, Hamza Tümeni isimli çetelerin Bab ile Cindirêsê'de bulunan çok sayıda askeri üssüne el koymuş ve iki grup arasında çatışma başlamıştı.

Edinilen bilgilere göre; Cebhet El Şamiyê'nin girdiği noktalardan çıkarılmasına ilişkin çatışmalar, yıllardır İdlib'i işgal altında tutan El Nusra'nın Efrîn kent merkezine kadar girmesini öngören planın önünü açtı. Bu plana, Hamza Tümeni, Sultan Murad Tugayı, Sultan Süleyman Şah Tümeni ve Ahrar uş Şam çetelerinin de dahil olduğu öğrenildi.

Ehrar Şarqiyê ve Nureddin Zengi Tugayları'nın Cebhet El Şamiyê grubunu destekledikleri ancak diğer büyük grupların önünde duramadıkları belirtildi.

El Nusra çeteleri önce Cindirêsê ilçesi ile Şêrawa'ya bağlı Xezawiyê bölgesine geçti. Cindirêsê ilçe merkezine de giren El Nusra çeteleri, bugün sabah saatlerinden itibaren Efrîn kent merkezine doğru ilerlemeye başladı. Çatışmalar yaşanan gün boyunca, El Nusra ve destek veren gruplar diğer çete gruplarının ellerindeki alanlar ve üsleri ele geçirmiş oldu. Çatışmalar dün Mabeta ve Şiyê ilçeleri çevresine de yayılmıştı.

SİVİLLER HEDEF OLDU
Çete grupları arasında yaşanan çatışmalar esnasında çok sayıda sivil de hedef alındı. Yaralı sayısına ulaşılamazken, biri çocuk en az 8 sivil hayatını kaybetti.

ÇETELER YAĞMAYA BAŞLADI
El Nusra ve diğer çetelerin, Efrîn kent merkezinini kontrol altında tutan çete gruplarını tasfiye etmeye başlaması üzerine, yaptıkları ilk iş yağma oldu. Çeteler, çatışmalardan kaçan sivillere ait dükkanlara girerek, içerideki malları yanlarındaki getirdikleri araçlara yüklerken görüntülendi.

EL NUSRA BAB VE CERABLUS'A İLERLEYEBİLİR
Çete grupları arasındaki gerilim, Bab ve Cerablus çevresine de yayıldı. Cerablus'un kuzey kırsalındaki Al Hamran Sınır Kapısı Cebhet Şamiye çetesinden, Süleyman Şah çete grubunun kontrolüne geçti.

Daha önce Efrîn kent merkezine konumlanan çete grupları, El Nusra'nın ilerlemesi üzerine Azez ve Kafr Cennet şehrine doğru çekildi. İşgal altındaki Serêkaniyê ve Girê Spî'de bulunan Cebhet Şamiye ile onlara destek veren çete grupları teyakkuz haline geçti.

İşgal altındaki Efrîn'de kontrolü ele geçiren El Nusra çetelerinin, Ezaz'a doğru ilerlemeye hazırlandıkları yönünde bilgiler edinildi. Ezaz'a çekilen çetelerin de olası duruma karşı kasabada hazırlık yapmaya başladıkları öğrenildi.