17 Mayıs 2024 Cuma

Sibel'in arkadaşları: İntihar değil, cinayet

İÜ öğrencileri, yaşamına son veren Sibel Ünli için Beyazıt'ta basın açıklaması yaptı. Öğrenciler, Ünli'yi öldürenin çarpık sistem olduğuna dikkat çekerken, kurtuluşun dayanışmada olduğunu vurguladı.

Yaşamına son veren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Sibel Ünli için okul arkadaşları, İÜ Beyazıt Ana Kapı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili Erkan Baş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde yaşam nöbeti tutan aktivistler katıldı.

"Sibel'i unutmayacağız" pankartının açıldığı eylemde sık sık "İntiharlar politiktir", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" ve "Sibel'i öldüren kapitalizm" sloganları atıldı.

'SİBEL EKMEĞİ İÇİN DİRENİN İŞÇİNİN YANINDAYDI'
Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Ezgi Çetinkaya, Sibel Ünli'nin aynı üniversitede öğrenci olduğunu anımsatarak, "Sıra arkadaşımızdı" dedi ve uzun süredir psikolojik sorunlar yaşasa da gülmeyi hiç bırakmadığını belirtti.

Ünli'nin sosyal medya üzerinden "Öğrenci kartımda 1 lira 40 kuruş var" paylaşımını hatırlatan Çetinkaya, "Sibel'in ardından yılbaşında iş bulma isteği kaldı. Sibel ekmeği için direnen işçinin, en temel hakları için mücadele eden üniversitelilerin, şiddete ve ayrımcılığa maruz bırakılan hayvanların hep yanındaydı" ifadelerini kullandı.

Sistemin yarattığı geleceksizlik ile ayrımcılığın kişileri yalnızlaştırdığına dikkat çeken Çetinkaya, Ünli'nin arkadaşları olarak yalnızlaştıran sisteme karşı dayanışmaya devam edeceklerini vurguladı.

'ÖFKEMİZİ UMUDA ÇEVİRMEK'
Ardından İBB önünde yaşam nöbeti tutan aktivist Bekir Göner konuştu. Göner, Ünli'nin katilinin çarpık sistem olduğunu söyledi ve "Öfkemizi umuda çevirmek için, her türlüsünden ses çıkarmadan bu sarmaldan kurtulamayacağız. Yaşananlar intihar değil cinayettir" diye konuştu.

"Ya hep beraber, ya hiçbirimiz" diyen Göner, bir can daha gitmeden herkesi yaşamın yanında olmaya çağırdı.