23 Aralık 2024 Pazartesi

SF Trade Tekstil önündeki 4 kadın işçinin direnişi Meclis gündeminde

SF Trade Tekstil'de sendikalı oldukları için işten atılan ve direnişte olan kadın işçileri Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Çepni, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'a "Şirket sahipleri anayasal hak olan sendika hakkının kullanılmasını engelleyerek ve üye olan işçilere sendikadan ayrılın diyerek suç işlemiş sayılmıyor mu?" diye sordu.

İzmir Gaziemir Serbest Bölgede faaliyet gösteren SF Trade Tekstil'de DERİTEKS Sendikasına üye oldukları için işten atılan 4 kadın işçinin direnişi 119. gününde. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, direnişteki Pınar Toy, Nurcan Köksal, Ayşe Erim ve Sevcan Sarıoğlan'ın işten çıkarılmalarını Meclis gündemine taşıdı.

Direnişteki kadın işçilerin SF Trade Tekstil'de düşük performans gerekçe gösterilerek işten atıldığına dikkat çekilen önergede, işçilerin işten atılmasının nedeninin sendikal faaliyetler olduğu belirtildi.

Önergede, "2015 yılında da sendika üyesi işçileri işten çıkaran SF Trade Tekstil, işten çıkarma dışında işçileri odalara kilitleyip psikolojik baskı uygulama, sendikadan ayrılmaya zorlama gibi uygulamalarıyla işçilerin birleşik hak mücadelesini engellemeye çalışmaktadır. İşçiler oldukça ağır koşullarda çalışmaktadır. Zorunlu mesai, işten çıkarma tehdidi, tazminat ödememek için baskıyla imza attırarak işten çıkarma gibi uygulamalara da iş yerinde sıkça karşılaşılmaktadır. İşçilerin başörtüsü takma biçimine bile şirket yöneticileri karar verdiği iddia edilmektedir" diye kaydedildi.

Tüm bu uygulamalara karşı sendikalaşan işçilerin işten çıkarılması, hala çalışan sendika üyesi işçilere baskı uygulanması ile Anayasal hak olan sendika hakkının engellenmesi anlamına geldiği vurgulanan önergede, direnişteki kadın işçilerin hem hukuki hem de fiili meşru mücadelelerini sürdürmekte kararlı olduğu ifade edildi.

HDP Milletvekili Murat Çepni, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: "Bakanlığınız sendika üyesi işçilerin haklarını korumak amacıyla ne tür bir faaliyette bulunmaktadır? Şirket sahipleri anayasal hak olan sendika hakkının kullanılmasını engelleyerek ve üye olan işçilere sendikadan ayrılın diyerek suç işlemiş sayılmıyor mu? Bu suça karşılık Bakanlığınız bir inceleme ve cezai işlem başlatacak mıdır?"