18 Eylül 2024 Çarşamba

SES: Sağlıkta şiddetin sorumlusu iktidardır

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan Dr. Bahattin Yalçın'ın, hasta yakınları tarafından saldırıya uğraması ile ilgili açıklama yapan SES, iktidarın ve Sağlık Bakanlığı'nın şiddeti meşrulaştırdığını ifade etti.
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde dün gece Çocuk Acilde Pediatri Asistanı olarak görev yapan Dr. Bahattin Yalçın, hasta yakınları tarafından kaldırım taşı ile saldırıya uğraması ile ilgili Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) yazılı açıklama yaptı.
 
"Son yıllarda sağlıkta şiddet artarak devam etmektedir. Sağlık politikalarının yarattığı olumsuzluklar sağlıkta şiddeti artırmıştır. Bu durum normalleştirilmeye çalışılmaktadır. İktidarın sağlık çalışanlarını hedef göstermesi, kışkırtılan sağlık talebi sağlık çalışanlarını ve hasta yakınlarını karşı karşıya getirmiştir" diyen SES, Sağlık Bakanlığı'nın sorunu çözmek yerine görmezden geldiğini belirtti.
 
SURUÇ'U ÖNLEMEYENLER ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRIYOR
 
SES açıklamasına şöyle devam etti: "Seçim öncesi Suruç Devlet Hastanesi’nde tedavi görenlerin güvenlik güçlerinin gözleri önünde öldürülmesi ve sağlık çalışanlarının tehdit edilmesine dönük hiçbir çalışmanın yapılmaması,  AKP vekil adayının yakınları tarafından yapılan bu saldıranlardan sorumlu tutulmaması, cezalandırılmaması ve hatta korunması toplumsal olarak hastanelerde şiddetti meşru görme algısını doğurmuştur."
 
SAĞLIK BAKANLIĞI SORUNU GÖRMEZDEN GELİYOR
 
Sağlıkta yaşanan şiddetin birinci derece sorumlusunun iktidar ve Sağlık Bakanlığı olduğunu söyleyen SES, "Yapılması gereken sağlıkta dönüşüm programının durdurulması ve sağlık hizmetlerinin uygulandığı alanlarda sağlık değerlerinin temeli olan demokratik-barışçıl bir güven ortamına dönüştürülmesidir" dedi.
 
SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI UYGULANSIN
 
SES, "Sağlık çalışanlarını ve hastaları karşı karşıya getiren politikalardan vazgeçilmeli ve sağlık emekçisine yönelik şiddetin cezasız kalmaması için gerekli hukuki işlemler derhal başlatılmalıdır" diyerek Sağlıkta Şiddet Yasası'nın yapılandırılarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.