24 Kasım 2024 Pazar

Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu: Okullarda hijyen koşulları sağlansın

Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu, okullarda hijyen koşullarının sağlanması için kalıcı ve yeterli kamu emekçisinin güvenceli şekilde istihdam edilmesini istedi.

Mamak Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu, okullarda gerekli hijyenin sağlanması talebiyle açıklama yaptı. Eylemde, "İtibardan tasarruf olur, eğitimden olmaz" pankartı açıldı.

Abidinpaşa Anadolu Lisesi önünde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Ankara 1 nolu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu, "Bugün tüm toplanan vergilerin oranına bakıldığında yüzde 90 halkın cebinden alınmış, rantiyeden sermayeden vergi almayı bırak teşvik vermişler, dolaylı dolaysız destek olmuşlar. Halka gelince mi tasarruf ediyorsunuz? Çocuklarımızın eğitimine gelince mi tasarruf ediyorsunuz" dedi.

'PROGRAMA TALEP YOK'
Resmi Gazete'de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre personel (temizlik ve güvenlik) alımının yapılacağını hatırlatan Aydoğdu, "Okullarda haftada 3 gün çalıştırılıp, çalıştığı günler için 566 TL günlük ücret ödemesi yapılacağı açıklanan program talep görmemiş ve okulların açıldığı daha ilk haftadan itibaren kriz yaratmıştır. Açlık sınırı rakamı açıklandı, 27 bin 270 TL. Asgari ücret 17 bin 2 TL. İşgücü Uyum Programı; ucuz işgücü ve emek sömürüsü içeren bir programdır. Program kapsamında 10 aylık süreç içerisinde, en fazla 140 gün ve günde 7,5 saat çalışılacak, programa devamlar zorunlu olacak ve sadece genel sağlık sigortası yapılarak, emekliliğe yansımayacak şekilde planlanan, çalışma şartlarını kabul eden personele aylık en fazla 8 bin 400 TL civarında ücret ödenecek düzenlemeler içermektedir. Bu rakamlar utanç vericidir ve hukuk dışıdır" dedi.

'YÜK VELİLERE YIKILIYOR'
Okulların hem temiz olmadığını, hem de güvenlik önlemlerinden yoksun olduğunu ifade eden Aydoğdu, "İşgücü Uyum Programı kapsamında çalışacak personel bulamayan okullar, okul aile birlikleri üzerinden program dışı yardımcı personel açığını kapatmaya çalışmakta, bu mali külfet bağış ve aidat, katkı payı adı altında toplanmaya çalışılan paralarla veliler üzerine yıkılmaktadır. Para toplama işleri sanki öğretmenlerin göreviymiş gibi algılayan bazı okul idareleri, öğretmenleri para toplaması konusunda sıkıştırmakta, bu durum sıkıntılar yaşanmasına sebep olmaktadır" dedi.

'EMEK SÖMÜRÜSÜ PROGRAMINDAN VAZGEÇİLMELİ'
"Haftanın 5 günü eğitim veren okullar, 3 gün çalışacak görevlilerle ne kadar temiz olabilir? Böyle bir program ısrarının sorunları daha çok derinleştirmesi, gerektiği şekilde sağlanamayan temizlik ve hijyen koşullarının salgın hastalıklara davetiye çıkarması ve eğitim sürecini olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır" ifadelerini kullanan Aydoğdu, işinin uzmanı kamu emekçilerinin kadrolu ve güvenceli bir şekilde istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydoğdu, "Milli Eğitim Bakanlığı bir an önce bu emek sömürüsü programından vazgeçmeli, okullara kalıcı ve yeterli yardımcı personel alımı yapmak için gerekli adımları atmalı, kesintisiz ve gerektiği şekilde hijyen ve güvenlik koşullarını sağlamalıdır. Eğitim Sen olarak diyoruz ki; itibardan tasarruf olur, eğitimden olmaz" dedi.