23 Aralık 2024 Pazartesi

SES Genel Başkanı Erden: Genelgeye rağmen risk grubundaki sağlıkçılar çalışıyor

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, koronavirüsün Türkiye'de çıkmasının ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelgeye rağmen, risk grubunda bulunan sağlık emekçilerinin çalıştığını belirtti, genelgenin uygulanmasını istedi. Erden, "Bu toplumsal bir sorun dolasıyla toplumsal dayanışma önemli" dedi.

Çin'de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle ölümler devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, pandemi olarak nitelendirdiği virüs salgınının tüm dünya ülkeleri tarafından ciddiye alınması için uyarı yaptı. 

Virüsün Türiye'de olup olmadığı tartışmalarının ardından Sağlık Bakanlığı, ilk resmi açıklamayı 12 Mart'ta yaptı ve bir kişide virüs görüldüğünü kaydetti. Bugün vaka sayısı 18'e yükseldi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları, nasıl etkinlendikleri ve alınması gereken önlemlere ilişkin ETHA'ya konuştu. 

Virüsün Türkiye'ye girmesi konusunda ilk etapta alınan önlemler yeterli olsa da sağlık alanında yeterli önlem alınmadığını vurgulayan Erden, "Olağanüstü bir durum yaşanıyor ama ne hastalar ne de sağlık çalışanları bakımından alınan bir tedbir yok. Sağlık çalışanları bakımından rutin çalışma sistemi devam ediyor" dedi.

'KRONİK RAHATSIZLIĞI, HAMİLE VE SÜT İZNİ OLAN SAĞLIK EMEKÇİLERİ ÇALIŞIYOR' 
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı tarafından bir genelge yayınlanarak, kuma kurumlarına çalışan hamile, resmi süt izni kullanan, 60 yaş üzerinde olan ve kronik idari izinli olanların izinli olduğunun açıklandığını hatırlatan Erden, "Cumhurbaşkanlığının bu genelgesine rağmen Sağlık Bakanlığı bütün izinleri iptal etmiş durumda. Şu an kronik hastalığı olan, hamile ve süt izni bulunan tüm sağlık çalışanı arkadaşlarımız çalışmak zorunda" diye kaydetti.

Erden, ilk olarak Cumhurbaşkanlığı bu genelgesinin uygulanmasını, söz konusu durumda olan sağlık emekçilerinin idari izinli sayılması ve okul çağında çocuğu olan ebeveynlerden birinin de mutlaka izinli olması gerektiğini söyledi. 

'ATANMAYAN, KHK İLE İHRAÇ EDİLEN SAĞLIKÇILAR HIZLICA GÖREVE GETİRİLMELİ'
Sağlık çalışanları bakımından çalışma koşullarının hep sorunlu olduğunu ancak bu dönem bakımından daha da arttığını vurgulayan Erden, "Acilen çalışan eksikliğinin giderilmesi için atanamayan yüzbinlerce sağlık emekçisinin ataması yapılmalı, KHK ile ihraç edilenler ve güvenlik soruşturması olduğu içi bekletilen sağlık emekçileri atanmalı. Bu en hızlı ve en kolay çözümdür" şeklide konuştu.

'ÇALIŞMA SÜRELERİ KISALTILMALI, MOLA SÜRELERİ UZATILMALI'
Erden, sağlık çalışanları için alınması gereken önlemlere ilişkin de şunları söyledi: "Çalışma sisteminde iş yükü ve çalışma koşulları ağır. Çalışma süreleri kısaltılmalı, mola süreleri uzatılmalı. 24 saatlik nöbet sistemi kesinlikle ve çok hızlı bir şekilde kaldırılmalı, daha uygun bir nöbet planı çıkarılmalı.

'SAĞLIKÇILARIN ELDİVEN VE MASKELERİ DAHİ YOK, TEMİN EDİLMELİ'
-Sağlık çalışanlarına kendilerini koruyabilmeleri için yeterli miktar ve kalitede ekipmanlar verilmeli. Şu an bir çok sağlık emekçisinde en basit cerrahi maske dediğimiz maskelerden dahi yok, eldiven yok. Uygun nitelik ve sayıda kişisel koruyucu ekipmanlar çok hızlı bir şekilde temin edilmeli. 

-Hastanelerde acil olmayan, planla ameliyatlar iptal edilmeli.

-Hastalar bakımından da acil olmadığı durumda hastanelere gitmemelerini öneriyoruz. Bu konuda bakanlık kesinlikle uyarı yapmalı. 

-Koronavirüs tedavisi için ayrı poliklinikler açılmalı."

SES ve TTB'nin Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Kurulu'nda olmadığını hatırlatan Erden, Bakanlığın sağlık örgütleri ve kurumları ile temas halinde olmasının önemli olduğuna işaret etti, "Sürekli bir görüşme içerisinde olmak süreci kolay atlatmamızı sağlar" dedi. 

"Yaşadığımız toplumsal bir sorun, üzerimizi düşeni yapacağız" diyen Erden, ilgili kurumlar ile toplum arasında bu anlamda kurulacak işbirliği ve dayanışmanın önemli olduğunu kaydetti. 

'TOPLUMSAL DAYANIŞMA ÖNEMLİ'
SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, toplumsal dayanışmanın önemli olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Bu salgını sadece kendimizi değil, herkesin bir birini korumasıyla atlatabiliriz. Bu toplumsal bir sorun ve toplumsal dayanışma önemli."

'DEZENFEKTE ÜRÜNLER ÜCRETSİZ OLMALI, BESİN DESTEĞİ YAPILMALI'
Erden, Virüsten korunmak için el dezenfekte jellerinin, kolonyağı, sabun gibi maddelerin bulunmadığını hatırlatarak, bunların bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılması gerektiğini söyledi. Dengeli beslenmenin de önemli olduğuna işaret eden Erden, "Milyonlarca insan yoksulluk sınırında yaşıyor. Yaşam seviyesi standardı seviyesi yukarı çekilmeli. Bunun için devlet destek vermeli. Özellikle özel sektörde işten çıkarma ve ücretsiz izin oldukça arttı bu konuda da önlemler alınmalı" dedi.