6 Ocak 2025 Pazartesi

Sağlık emekçileri ayrımcı uygulamaları protesto etti

SES İstanbul Şubeleri, sağlık emekçileri arasında ayrımcılığı körükleyen performansa dayalı ücretlendirme sistemine ve şiddete son verilmesini istedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubesi, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Baş Hekimliği önünde açıklama yaptı. Açıklamaya birçok sağlık çalışanı ve sendika üyeleri katıldı. "Can güvenliği yok iş yükü çok. Performans adaletsiz. Tükeniyoruz, ölüyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "Güvenlikli çalışma alanı istiyoruz", "Herkese eşit temel ücret" ve "Alkışlar balkonda nöbet ücretleri askıda kaldı" dövizleri taşındı. Açıklamada, sık sık "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz" ve "Herkese sağlık, güvenlik, gelecek" sloganları atıldı.

'TABLODAKİ TEK DOĞRU TARİH'
SES İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Abuzer Aslan, Covid-19 döneminde artan sağlık sektöründeki sorunlara dair şunları söyledi: "Çalışırken şiddete maruz kalmak istemiyoruz. Bu şiddet eğiliminin iktidarın dilinden kaynaklı olduğunu biliyoruz. Her gün ölüyoruz artık ölmek istemiyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı tablodaki doğru olan şey yalnızca tarihtir. Gösterilen vaka sayılarının doğru olmadığını buradan yineliyoruz."

'SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR'
Bakırköy Şubesi SES Eş Başkanı Nezahat Altınsoy, sağlıkta dönüşüm programıyla sağlık emekçilerinin iş güvencesinden yoksun olduğunu belirterek, sağlık alanında da paranın egemenliğinin ortada olduğuna vurgu yaptı. Covid-19 döneminde çalışma koşullarının kötüleşmesi ve ücret eşitsizliğine dikkat çeken Altınsoy, performans eşitsizliğinin son bulması ve herkesin eşit maaş alması gerektiğini söyledi.

Sağlıkçıların şiddete maruz kaldığını ifade eden Altınsoy, "Yöneticilerin, sağlık emekçilerini itibarsızlaştıran ve hedef gösteren söylemleri sağlıkta şiddetin önünü açmış, şiddet uygulayanların elini kolunu sallayarak dolaşması ile de bu durum şiddet uygulayanları cesaretlendirirken, sağlık emekçilerini de kaygılandırmıştır. İnsanları iyileştirmek için canımızı ortaya koyarken, yani çalışırken şiddete maruz kalıyoruz, öldürülüyoruz. Sağlık çalışanlarını söylemleriyle itibarsızlaştıran, sağlık çalışanı ile hasta arasına parayı sokan anlayış sayesinde sağlık kurumlarında görevleri başlarında arkadaşlarımız şiddete uğruyor, hayatlarını yitiriyorlar" dedi.

'PERFORMASA DAYALI ÜCRETLENDİRMEYE SON'
Performansa dayalı ücretlendirmeyle geçimlerini sağlayamadıklarını dile getiren Altınsoy, "Sağlık çalışanları arasında iş barışını bozan ve ayrımcılığı körükleyen performansa göre ücretlendirme son bulmalı temel ücret verilmeli, tüm sağlık emekçilerine ayrımsız bir şekilde çalışırken ve emeklilikte insanca yaşamaya yetecek ücret verilmelidir. Tabi böylesi bir dönem de ise taşeron, sözleşmeli, kadrolu ayımı yapılmadan sağlık çalışanlarının bütün ödemeleri tavandan, eksiksiz bir şekilde ödenmelidir. Yorulduk, tükendik, ölüyoruz" diye ifade etti.

Açıklama, yaşamını yitiren sağlık çalışanları için saygı duruşuyla sona erdi.