27 Nisan 2024 Cumartesi

Rojava'da komünistler ateş yakarak Newrozu kutladı

JKŞ, TKŞ, CKŞ Kobanê, Hesekê ve Qamişlo'da yaktıkları ateşlerle Newrozu kutladı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) Kobanê, Hesekê ve Qamişlo'da 20 Mart'ta yaktıkları ateşlerle Newroz'u kutladı. 21 Mart günü ise TKŞ, JKŞ, CKŞ üyeleri hava koşulları nedeniyle kutlamaların ertelendiği Kobanê'de TKŞ binası önünde ateş yakarak kutlama yaptı, araç konvoyu oluşturdu.

KOBANÊ'DE KADIN NEWROZU KUTLANDI
Devrimci Komünist Kadınlar Kobanê'de 20 Mart günü kadınlarla Newroz'u kutladı. "Kadın devriminin ateşiyle yaşasın Newroz yaşasın sosyalizm" şiarıyla gerçekleşen etkinlikte Newroz ateşi yakıldı.

Kadınlar tarafından yakılan Newroz ateşi etrafında yüzlerce kişi toplandı. Botan Şarxi Mahallesinde başlayan etkinlik TKŞ ve CKŞ üyelerinin katılımıyla Botan Xarbi Mahallesine taştı. Gece geç saatlere kadar yakılan Newroz ateşinin etrafında halay çeken TKŞ ve CKŞ ve JKŞ üyeleri "Bijî Newroz bijî sosyalîzm" sloganları ile kutlamaya devam etti.

Kötü hava koşulları nedeniyle kent genelinde düzenlenen Newroz etkinliği ertelendi. Buna rağmen TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri TKŞ kurumu önünde Newroz ateşi yakarak halaylar çekerek kutlama gerçekleştirdi. Kutlama ardından Kobanê kent sokaklarında onlarca araç ile konvoy oluşturarak Newroz kutlandı.

'ZAFER BİZİM OLACAK'
TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri 20 Mart günü Hesekê mahallelerinde ateş yakarak Newroz'u kutladı.

CKŞ üyeleri kutlamayı, Şehit Metin Dicle Kültür Merkezi önünde yaptı. Kutlamada Şehit Metin Dicle Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalar yürüten Firat Newal halay grubu oyunlarını sergiledi. Givera Serhed tüm Kürt halkının ve işgale karşı direnen halkların Newroz'unu kutladı. "İşgale karşı mutlaka zefer bizim olacak" dedi.

TKŞ üyeleri de 20 Mart günü yaktıkları ateş ile kutlama gerçekleştirdi. Yakılan ateş sonrası halaylar çekildi, şarkılar söylendi.

Kutlamada sık sık "Biji Newroz biji sosyalîzm" sloganı atıldı. Etkinlikte konuşan JKŞ sözcüsü Fadya Sîdo, katılanların Newrozunu kutladı. Sîdo, "Hapishanelerdeki tüm tutsakların Newrozunu kutluyorum. Kadın tutsakları selam gönderiyoruz ve onlarında Newroz'unu kutluyoruz. 2024 Newrozu ezilenler, işçi ve emekçi kadınlar için barış, eşitlik Newrozu olsun. Bu yıl halk, işçi ve emekçiler birlik olsun. Barış, eşitlik ve özgürlük için tek ses olalım, savaşalım. Faşist düşmana karşı duralım" dedi.

Sîdo konuşmasını, "Bijî Newroz, bijî sosyalîzm" sloganlarıyla bitirdi. Kutlama halaylarla devam etti.

NEWROZ DİRENİŞTİR
TKŞ, CKŞ üyeleri Qamişlo mahallerinde yaktıkları Newroz ateşiyle kutlamalar gerçekleştirdi. Yakılan ateş etrafında söylenen şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Newroz kutlamalarında "Bijî Newroz bijî sosyalîzm" sloganı yazılı pankart açıldı.

Kutlamada söz alan Ronî Qamişlo, "2024 Newrozu bütün dünya halklarına, işçilere, ezilenlere, özgürlük isteyenlere, Kürt halkına kutlu olsun" dedi. Ronî Qamişlo sözlerine şöyle devam etti: "Nasıl Demirci Kawa zalim Dehak'ın başını ezip halkı özürlüğe kavuşturduysa, biz de direniş ve mücadele yolumuzda sosyalizme varacağız, devrimimizi savunacağız, özgürlük şehitlerini savunacağız, onların izinde gideceğiz, bu yoldan dönmeyeceğiz. Ya zafer ya zafer."