28 Nisan 2024 Pazar

Qamişlo'da Newroz kutlandı

Qamişlo'da gerçekleşen Newroz kutlamalarında PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebinin sık sık dile getirildiği kutlamada, "İşgalcilerin topraklarımıza yönelik gerçekleştirdiği, halkların iradesine, demokratik ulus projesine, kadın devrimine, 'Jin, jîyan, azadî' sloganına karşı yürütülen Türk devletinin bütün saldırıları nasıl yenildiyse bundan sonra da halkların ve kadınların iradesinin karşısında yenilecektir" denildi.

Qamişlo'da "Önder Abdullah Öcalan'a özgürlük Kürt sorununa çözüm" şiarıyla Newroz kutlandı.

Sabah saatlerinden itibaren 7'den 70'e binlerce kişi merkezi kutlamanın yapılacağı alana akın etti. Kürt kadınlar ulusal kıyafetleri krasî kaftan, erkekler şal û şepîkleriyle kutlamaya katılırken Arap, Ermeni, Süryani ve Çerkes halklar da kutlamalarda yer aldı.

KOBANÊ, HALEP VE ŞEHBA'DA SAĞANAK YAĞIŞ NEDENİYLE KUTLAMALAR ERTELENDİ
Newroz, Cizîrê Kantonu'na bağlı Dêrik, Girkê Lege, Tirbespiyê, Qamişlo, Amûdê, Hesekê, Dirbêsiyê kentleri ve Reqa kantonunda kutlandı. Kobanê, Halep ve Şehba'da sağanak yağış nedeniyle kutlamalar ertelendi. Newroz alanlarında, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın resimleriyle birlikte Kürt ulusal özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenlerin resimleri asıldı.

Sahne, "Önder Abdullah Öcalan'a özgürlük Kürt sorununa çözüm" yazılı pankartlar ile TEV-DEM, QSD, YPG, YPJ ve Şehit Aileleri Meclisi flamalarıyla süslendi. Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Gençler (CKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Hesekê, Qamişlo'daki kutlamalarda yer aldı. Özerk Yönetim ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı kutlamalarda TKŞ "Biji Newroz biji sosyalizm" yazılı pankart ve TKŞ bayraklarıyla katıldı.

'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇILARININ NEWROZUNU KUTLUYORUZ'
Newroz programı ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından Tertip Komitesi adına konuşan Şemsîxan Gulo, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, Newrozunu kutladı. Şemsîxan Gulo, şunları söyledi: "Demirci Kawa'dan Mazlum Doğan'a, bedenini Newroz ateşine çeviren zindan direnişçilerinin Newrozunu kutluyoruz. Şehit ailelerinin, savaşçı ailelerin, kimyasal gazlara karşı direnen özgürlük savaşçılarının Newrozunu kutluyoruz. İşgalcilerin uçaklarına dair verilen Newroz müjdesi en büyük kutlamaydı. Başarılarımız ve kazanımlarımız bu kahramanların, şehitlerin sayesinde. Yaşamak direnmektir. Newroz direnmektir, Newroz isyandır."

'FAŞİZME, İŞGALE, TECRİDE KARŞI DİRENENLER SAYESİNDE ALANLARDAYIZ'
PYD adına konuşan Asya Abdullah, Newroz şehitleri şahsında tüm özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenleri andı. Asya Abdullah; faşizme, işgale, tecride karşı direnenlerin; Kürt halkının onuru, kimliği, tarihi ve geleceği için kendini feda edenlerin Newrozunu kutladı. Direnenlerin sayesinde Kürt halkının bugün milyonlar olarak Newroz alanlarında buluştuğunu söyleyen Asya Abdullah, "Bu yüzden faşizme, işgalciliğe karşı direnişimiz; sizin ve şehitlerin direnişi sayesinde. Bugün milyonlarla alanlardayız. Ulusal bayramımızı, Newroz direniş bayramımızı kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bugün kimlik, proje, siyaset, savunma sahibiyiz; uzun yıllara dayanan tarihi değerlerin sahibiyiz" diyen Asya Abdullah Kürt halkının mücadele tarihi hatırlattı. Devrim mücadelesinde ölümsüzleşenlerin emeklerinin, ödediği bedellerin, Öcalan'ın emekleriyle elde edilen kazanımları işaret eden Asya Abdullah, "Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü, Kürt sorununa çözüm için bugün her zamandan daha fazla mücadelemizin düzeyini yükseltebiliriz. Başlatılan kampanya Kürdistan ve dünya düzeyinde. 'Önder Apo'ya özgürlük Kürt sorununa çözüm' kampanyası. Bugün Newroz'dan dünyaya, kamuoyuna bir mesaj verebilmeliyiz. Artık bugün hiçbir güç Önder Apo'nun Kürdistan, halklar, kadınlar için fikir, felsefe ve projesinin önünü tıkayamaz" dedi.

'ÖNDER APO'NUN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELEYİ YÜKSELTECEĞİZ'
Asya Abdullah, PKK lideri Abdullah Öcalan'a 25 yıldır uygulanan tecride rağmen Kürt halkının, milyonların bu felsefenin etrafında toplandığını, destek olduğunu belirtti. Tecride karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Asya Abdullah konuşmasını şöyle sürdürdü: "Önder Apo'ya karşı uluslararası güçlerin, işgalci Türk devleti tarafından 25 yıldır sürdürülen tecride karşı sessizliği sonlanmalı. Bugün milyonların isteği olan Önder Apo'nun özgürlüğü karşısında bu sessizlik yenilmeli. Tecridin kırılması için, Önder Apo'nun fiziki özgürlüğü için bütün alanlarda mücadelemizi yükselteceğiz. İşgalcilerin topraklarımıza yönelik gerçekleştirdiği, halkların iradesine, demokratik ulus projesine, kadın devrimine, 'Jin, jîyan, azadî' sloganına karşı yürütülen Türk devletinin bütün saldırıları nasıl yenildiyse bundan sonra da halkların ve kadınların iradesinin karşısında yenilecektir. Türk devletinin topraklarımız, Rojava Kürdistanı üzerindeki işgalciliğinin amacı BAAS rejiminin tamamlayamadığını tamamlamaktır. Bölgemize, bölgemizin altyapısına, Özerk Yönetim'e yönelik saldırılarının amacı Arap Kemeri'ni tamamlamaktır."

İşgalcilere karşı direnişi yükseltme çağrısı yapan Asya Abdullah'ın ardından TEV-DEM adına Xerib Hiso konuştu. Kürt halkının, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, gerillanın, tecride karşı direnen tutsakların Newroz'unu kutladı.

Newroz etkinliği şehit annelerinin Newroz ateşini yakmasıyla devam etti.

Müzik gruplarının sahne aldığı kutlamada halk sık sık "Bijî Newroz", "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı.