24 Nisan 2024 Çarşamba

Pontus soykırımı Stuttgart'ta lanetlendi

Pontus Katliamı, 103. yılında da Stutgart şehir merkezinde yüzlerce kişinin katılımıyla sessiz yürüyüş düzenlendi, eylem yapıldı. Kemençe eşliğinde Rumca ağıtların yakıldığı eylemde, soykırımda yaşamını yitirenler anıldı. 

Pontuslu Rum Dernekleri DODECAPOLIS Baden-Württemberg, 103. yılında Pontus soykırımını andı. Wilhelmsplatz'dan Stauffenbergplatz'a "1914- 1923 yılları arasında Amasya, Samsun, Giresun'da 134.078, Niksar'da 27.216, Trabzon'da 38.434, Tokat'ta 64.582, Maçka'da 17.479, Şebinkarahisar'da 21.448 ve sürgün yollarda 50.000 kişi Mustafa Kemali'in emri ile merkez ordusu komutanı Nurettin Paşa ve çete reisi Topal Osman tarafından katledildi" yazılı büyük pankartla sessiz yüründü. 

Nazi Kurbanları Anıtı önünde açıklama yapıldı. Soykırımının her yıldönümünde, 19 Mayıs tarihine en yakın Cumartesi günü gerçekleştirilen sessiz yürüyüş ve miting, pandemi nedeniyle son bir kaç yıldır sadece açıklama yapılıyordu. Bu yıl yine sessiz yürüyüşle başlayan eyleme Rum-Yunan örgütlenmelerinin yanı sıra, Alınteri, AGİF, ATİF, ADHF, DİDF, HDP, KON-MED ve SYKP olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı.

Sol Parti (Die Linke) Federal Milletvekili Bernd Riexinger, SPD Federal Milletvekili Takis Mehmet Ali, Yunanistan Stuttgart Başkonsolosu Symen Linardakis yaptıkları konuşmalarda soykırımı lanetledi, 19 Mayıs 1919'un 353 bin Pontus Rumunun hayatını kaybetmesine, yüz binlercesinin kadim topraklarından sürgün edilmesine yol açan Pontus Rum Soykırımı'nın tarihi olduğuna dikkat çekildi.

Eylemde, Almanca ve Türkçe, "19 Mayıs 1919 Pontus soykırımıdır. Kabul edilsin. Pontus'luların hakları iade edilsin", "Mustafa Kemal'den Erdoğan'a soykırımlar sürüyor", "Pontus soykırımı ve Kemalizm'in bütün katlettiklerinin anma günü", "Türkiye UNESCO'dan çık", "Türkiye Pontus kimliği üzerindeki baskıya ve tahribata son vermelidir" yazılı pankartlar taşındı.

"Özgürlük Anıtı" olarak da bilinen Nazi Kurbanları Anıtına, Pontus Rumları soykırımında yaşamını yitirenler anısına çelenk ve karanfiller bırakıldı. Yunanca ağıtlar söylendi.