Politik Tutsaklarla Dayanışma Haftası Paris'te başladı
Politik Tutsaklarla Dayanışma Haftası'nın ilk etkinliğinde Türkiye, Kürdistan, İsrail, Fas ve Fransız kolonilerindeki hapishanelerin durumuna dikkat çekildi.
Fransa'nın başkenti Paris'te Politik Tutsaklarla Dayanışma Haftası, panelle başladı.
Panelde ilk olarak sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, eylem haftasına ilişkin bilgi verdi.
Ardından ACTIT ve SKB'den sözcüler Türkiye'deki devrimci harekete yönelik faşist iktidarın saldırılarına dikkat çekti, 3 Şubat'ta gerçekleşen siyasi kırım saldırısına ilişkin detayları anlattılar. Hapsedilen sosyalistlerin hapishanede de baskılarla karşılaştıklarına, bu baskılara karşı açlık grevlerinin yapıldığını vurguladılar.
Samidoun Paris Banliyölerinden temsilci, İsrail zindanlarında Filistinli esirlerin yürüttüğü direnişi anlattı. 7 Ekim 2024'den sonra zindanlardaki İsrail zulmünün arttığını belirtti, Avrupa'da da Filistinli mültecilere yönelik baskıların arttığını söyledi.
Sahra Halkı Ayaklanması'ndan konuşmacı, Fas tarafından işgal edilen Batı Sahara'daki hapishanelerdeki durumu anlattı, "Günümüzde Batı Sahra, Fas polisi tarafından sıkı bir şekilde izleniyor ve her türlü siyasi faaliyet şiddet, sindirme, tehdit, kaçırma veya hapis cezasıyla cezalandırılıyor" dedi.
Kanky için Parisliler Eylem Birimi sözcüsü, Fransız kolonisinde gerçekleştirilen polis operasyonlarını ve sömürge hapishanelerinde devam eden şiddeti anlattı. Temsilci "Kanaky'deki hapishane koşulları özellikle zorlu, ancak Kanak tutsakların çoğu, evlerinden veya herhangi bir destek ağından binlerce kilometre uzaktaki Fransa anakarasına gönderiliyor" diye konuştu.
Tıbbi yardıma erişimi engellendiği için hayatını kaybeden Kanak tutsak Frédéric Grochain'i de andı.