21 Mayıs 2024 Salı

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Diyarbakır'da anıldı

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin Diyarbakır'daki anmasında konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Biz kadınlar hep birlikte Saraların mücadele bayrağını indirmeyeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar İlçe Örgütü, 9 Ocak 2013 yılında Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'i parti binasında andı. Anmaya HDP milletvekilleri Semra Güzel, Dersim Dağ, Feleknas Uca, Meral Daniş Beştaş ve Musa Farisoğulları ile çok sayıda kişi katıldı.

Silopi, Nusaybin, Sur, Cizre'de sokağa çıkma yasakları döneminde katledilen kadınların fotoğrafları, duvara asılırken, anma saygı duruşuyla başladı. Anmada konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Paris'in göbeğinde, herkesin gözü önünde bir katliam işlendiğini kaydederek, AKP yetkililerinin katliamı, "çözüm sürecini baltalamak" olarak değerlendirdiğini belirtti. Beştaş, katliamın Kürt sorununun demokratik çözümünü istemeyenlerin planladığı uluslararası bir katliam olma özelliğini hala koruduğunu dile getirdi. Sakine Cansız'ın Kürt mücadelesinde bir hafızayı temsil ettiğini ifade eden Beştaş, "Kadınların hedef alınması da kesinlikle tesadüf değildir. Bu katliamla birlikte Kürt halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesi boğulmaya çalışılmıştır. Bizim de sözümüz olsun. Biz kadınlar hep birlikte Saraların mücadele bayrağını indirmeyeceğiz. Gözleri arkada kalmayacak. Bizler özgür ve eşit yaşamı kurana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.  

Sinevizyon gösteriminin ardından milletvekilleri, partililer, Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'na geçerek katledilen kadınların mezarlarını ziyaret etti.