20 Mayıs 2024 Pazartesi

Ömer Çelik'ten eril dil itirafı: Gündelik hayatta kullandığımız kadın karşıtı dildir

Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan AKP Sözcüsü Çelik, "Gündelik hayatta kullandığımız dil fazla ataerkil ve kadın karşıtı bir dildir" itirafında bulundu. Çelik, Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle de ilgili "Ortadoğu coğrafyasındaki ve uluslararası ilişkiler denklemini doğrudan etkileyecek sonuçlar doğurdu" dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik MYK sonrası açıklama yaptı. 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesine değinen Çelik konuyla ilgili şöyle konuştu: 

"Irak'ın geleceğine her zaman Irak halkı karar vermelidir. Irak halkının her zaman yanındayız. Irak'ta kuşatıcı, bütünleyici yapının destekçisiyiz. Şiddet döngüsünü arttıracak eylemlerden uzak kalınmalı. İranlı Komutan Süleymani'nin öldürülmesi Ortadoğu coğrafyasındaki ve uluslararası ilişkiler denklemini doğrudan etkileyecek sonuçlar doğurdu. Irak'ın, bölgemizin, dünyanın güvenliği ve istikrarı açısından olumsuz sonuçlar doğuracak gelişmeler tetiklenmiştir. ABD açısından baktığımızda ABD tek bir devlet üzerinden bölgeye bakarsa istikrarın yakalanması mümkün olmayacaktır."

KADIN KARŞITI DİL İTİRAFI
"Kadına şiddet konusunda 75 maddelik bir eylem olanı ortaya konuldu" diyen Çelik, "ataerkil ve kadın karşıtı dil" kullandıklarını itiraf etti. Çelik şunları söyledi: "Her canı kaybettiğimizde içimiz yanıyor. Aynı zamanda bu şiddetin gerçekleşmesinden önce başvuruların olduğu belirtiliyor. Bunlar için çalışmalar yapılıyor. İçişleri Bakanlığımız, bu konular için polis ve jandarmalarımıza eğitim vermiştir. Gündelik hayatta kullandığımız dil fazla ataerkil, fazla kadın karşıtı bir dildir. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Mücadelenin belkide en yüksek hassasiyetle buradan gösterilmesi gerekiyor."

KANAL İSTANBUL
Çelik, Kanal İstanbul Projesi'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile çelişmediğini söyledi. Çelik şöyle konuştu: "Kanal İstanbul herhangi bir şekilde Boğazlar Anlaşması ile çelişmiyor. Bu proje tamamlandıktan sonra Boğazlar gemi trafiğine açık olmaya devam edecektir. Kanal İstanbul'daki uygulamanın Montrö ile çelişmeyecek şekilde uygulanacaktır. Murat Bardakçı ironi yaparak güzel bir yazı yazdı. "Bu yapılan anlaşmalar Kadeş Anlaşması'na da karşıdır. diyerek. Tarihdeki ilk yazılı anlaşmayla gönderme yapmıştır. Montrö meselesi tabi ki devlet düzeyinde bakanlıklarımızın verdiği düzenlemeler var. Kanal İstanbul'la ilgili iki şeyi söyleyebilirim; 1) Montrö'ye karşı değildir. 2) Montrö ile çelişmeyecek ve Türkiye'nin her hangi kaybı olmayacaktır."

LİBYA'YA ASKER GÖNDERME
Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili de Çelik, "Meşru hükümetin daveti üzerine Libya'dayız. Kimseyle çatışmak üzere orada değiliz" dedi. Çelik, "Ateşkesin ve istikrarın sağlanması için hem diplomasideki hem de sahadaki faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Meşru yapıyı korumak ve hukuk içerisinde hareket etmek isteyen unsurlara Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitim verilecektir" dedi.