27 Temmuz 2024 Cumartesi

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin devletini tanıyacak

Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. İspanya 28 Mayıs'ta bağımsız Filistin devletini tanıyacağını bildirdi. İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İsrail'in Norveç ve İrlanda'daki büyükelçilerinin derhal geri çağrılması talimatının verildiğini açıkladı.

Norveç, İrlanda ve İspanya, Filistin devletini resmen tanıma kararı aldı. Norveç, Filistin'i uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde tanıyacaklarını bildirdi, üç ülkenin tanıma kararlarının 28 Mayıs'ta yürürlüğe gireceğini belirtti. Başbakan Jonas Gahr Store, konuya ilişkin bu sabah yaptığı basın açıklamasında, iki devletli çözümün siyonist İsrail'in de çıkarına olduğunu ifade ederek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini vurguladı.

'1967 SINIRLARIYLA 28 MAYIS'TA TANINACAK'
İrlanda Başbakanı Simon Harris de İrlanda'nın Filistin'i devlet olarak tanıyacağını açıkladı. İrlanda Başbakanı, daha fazla ülkenin de benzer bir adım atarak kendilerine katılmasını beklediğini söyledi.

İSPANYA, 28 MAYIS'TA BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIYACAK
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, bu haberlerin ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin bakanları kurulunun 28 Mayıs Salı günü bağımsız Filistin devletini tanıyacağını bildirdi. 

İSRAİL'DEN İKİ ÜLKE BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRMA KARARI
Norveç ve İrlanda'nın açıklamalarının ardından, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, İsrail'in iki ülkedeki büyükelçilerinin derhal geri çağrılması talimatının verildiğini açıkladı.