30 Nisan 2024 Salı

NDFP'nin konferansında ekonomik krizin niteliği tartışıldı

Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi'nin Amsterdam'da düzenlediği konferansta, emperyalizmin ve emperyalistler arası rekabetin yoğunlaşması sonucu ortaya çıkan ekonomik krizlerin niteliği üzerine tartışıldı.

Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi (NDFP), Hollanda'nın Amsterdam kentinde, Emperyalizmin Ekonomik Krizleri Uluslararası Teorik Konferansı düzenledi. 28-29 Mart günlerinde gerçekleştirilen konferansa 18 ülkeden sosyalist, antiemperyalist ve demokratik partilerden 98 delege ve temsilci katıldı.

Konferansta, "Kapitalist aşırı üretim", "Finansal oligarşiler ve ticaret savaşları, "Emperyalist hırs ve süper karlılığın neden olduğu gezegensel kriz" başlıkları altında, emperyalizmin ve emperyalistler arası rekabetin yoğunlaşmasının yarattığı ekonomik krizlerin mevcut niteliği ve biçimleri üzerine tartışıldı.

Filipinler Komünist Partisi (CPP) adına yapılan, "Emperyalist ekonomik krizler can çekişen sistemin sosyalist devrim için olgunlaştığını gösteriyor" başlıklı açılış konuşmasında, uzun süreli ekonomik durgunluk dönemine yol açan emperyalist krizin farklı aşamaları ve bunun halk üzerindeki etkilerine işaret edildi.

Hindistan Komünist Partisi (Maoist), Marx, Engels, Lenin ve Mao'nun yazılarından yola çıkarak mevcut ekonomik koşulların proleter devrimci mücadelenin yeniden canlanması için nasıl olgunlaştığı üzerine tartışma yaptı.

Avustralya, Belçika, Kanada, Hindistan, İtalya, Kürdistan, Filipinler, Türkiye ve ABD'den komünist partiler, ulusal kurtuluş hareketlerinin yanı sıra kadınlar, göçmenler, tarım işçileri, kent yoksulları ve bilim insanlarını temsil eden antiemperyalist örgütlerin temsilcileri sunumlar yaptı.

İki gün süren konferans, Yeni Halk Ordusu'nun (NPA) 55. kuruluş yıldönümünün kutlanmasıyla sona erdi.

Etkinlikte NPA'nın düşmanın yok etme saldırısını engellemek için kazandığı zaferler kutlandı ve kızıl savaşçıların ve komutanların yoğunlaşan saldırılar karşısındaki kahramanlıkları selamlandı.