17 Mayıs 2024 Cuma

'Nasıl bir Hayvan Hakları Yasası olmalı?'

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), salgın günlerinde hayvanlara yönelik işkencenin tüm hızıyla devam ettiğini vurguladı. HAKİM, "Nasıl bir Hayvan Hakları Yasası olmalı?" sorusuna yanıt veren aktivistlerin videolarını derledi, önerileri paylaştı.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvan Hakları Yasası'na dair yasama sürecini takip eden aktivistlerin taleplerini bir video dizisinde topluyor.

"Nasıl bir Hayvan Hakları Yasası" sorusuna verilen yanıtların yer aldığı videolarda, "Hayvan tanımı", "tehlikeli olduğu iddia edilen köpekler", "hayvana yönelik işlenen suçların cezaları", "kentte yaşayan hayvanlar ve yerel yönetimlerin sorumlulukları", "hayvanat bahçeleri", "yunus parkları", "hayvan deneyleri", "pet shoplar", "fayton sömürüsü", "hayvancılık" ve "avcılık" konuları yer alıyor.

Hayvan hakları mücadelesi yürüten aktivistler bu konuları, mevzuattaki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve meclisteki Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Raporu'ndaki taleplerle, önerilerle kıyaslıyor ve kendi taleplerini dile getiriyor.

Serinin ilk videosu "Gündem: Hayvan Hakları Yasası" iken ikinci video "'Tehlikeli ırk' yoktur!" başlığını taşıyor.

'HAYVAN HAKLARI İHLALİ TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR'
Çalışmaya ilişkin açıklama yapan HAKİM, virolog ve iklimbilimcilerin koronavirüsün hayvan sömürüsünden kaynaklandığını belirttiğini hatırlattı. Özellikle Hayvan Hakları Yasası'nın bugünlerde gündeme getirilmesini istediklerini kaydeden HAKİM, "Hayvan hakları aktivistleri beklerse, her daim gündemi yoğun olan Türkiye'de konu hiçbir zaman hayvanların haklarına gelmeyebilir. Dahası, evlerde kalmaya ve sosyal izolasyonu sürdürmeye çalıştığımız bugünlerde hayvan hakları ihlali tüm hızıyla sürüyor."

'SÜREÇTE SON AŞAMAYA GİRİLDİ'
Yalnızca bir haftada işkenceye uğrayan hayvanların sayısının korkunç olduğunu belirten HAKİM, 2019 Şubat ayında kurulan Meclis Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu'nun biliminsanları ve demokratik kitle örgütleriyle yapılan 12 toplantı sonunda 200 sayfalık bir rapor hazırlayarak Ekim ayında Meclis'e sunduğunu hatırlattı. Komisyon raporunun en önemli özelliğinin yeni bir kanuna zemin hazırlayacak tavsiyeler içermesi olduğunu vurgulayan HAKİM, "Raporun son halinde hayvanlar yürürlükteki kanunda olduğu gibi 'meta' değil 'hisleri olan canlılar' olarak tanımlanıyor. Raporda yunus parklarının kapatılmasından yeni hayvanat bahçelerinin yasaklanmasına, atlı faytonculuğun yasaklanmasından kürk üretim çiftliklerinin kapatılmasına, hayvana karşı işlenen suçların Türk Ceza Kanunu kapsamına girmesinden alınmasından, sokakta yaşamını sürdüren evcillerin yaşam hakkını garanti altına alan önerilere kadar umut vadeden pek çok tavsiye içeriyor. Taslak bu haliyle hayvan sömürüsünü topyekün ortadan kaldıracak iradeyi taşımasa da bu yönde atılacak önemli bir adıma işaret ediyor. Şimdi bu süreçte son aşamaya girildi. İnsan menfaatlerini gözetmeden, hayvanların lehine sonuçlanacak bir kanun hazırlanması amacıyla komisyona görüş bildiren ve önergeler sunan hayvan hakları örgüt ve oluşumlarının gözü kulağı yine Meclis'te" dedi.