27 Nisan 2024 Cumartesi

Nancy'de tutsaklarla dayanışma etkinliği

Nancy'de gerçekleşen tutsaklarla dayanışma etkinliğinde, tutsakların her türlü saldırıya direndiği kaydedildi ve onlarla dayanışmanın önemine vurgu yapıldı.

Fransa'nın Nancy kentinde tutsaklarla dayanışma etkinliği gerçekleştirildi. Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve Young Struggle'nin (YS) örgütlediği etkinlikte, Yıkılacak Duvarlar belgeseli gösterildi.

Halkların Demokratik Partibi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP eski milletvekilleri Aysel Tuğluk ile Sibel Yiğitalp'in mücadelesini konu edinen belgesel ilgiyle izlendi. Etkinlikte duygusal anlar yaşandı. 

TSP adına yapılan konuşmada, 18 Mart Uluslararası Politik Tutsaklar Günü hatırlatıldı. Emperyalist, kapitalist sistemde devletlerin hapishaneler politikasına ve politik tutsaklara yaklaşımlarına dikkat çekilen konuşmada,  tutsaklarla dayanışma çağrısı yapıldı.

Türkiye'de devrimci tutsaklara yönelik tecrit, işkence, sürgün sevkler ve hak gasplarının hatırlatıldığı konuşmada, "Hasta tutsakların tedavisi, tahliyesi engelleniyor. Tutsaklar teslim alınmaya çalışılıyor. Ancak devrimci ve yurtsever tutsakların direnişiyle karşılaşıyor" denildi. 

PKK ve PAJK'lı tutsakların PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecrit işkencesinin sonlanması için başlattığı açlık grevi direnişine vurgu yapılan konuşmada, "TSP olarak bu direnişi sahipleniyoruz. Avrupa'da YS, SKB ve AVEG-KON ile birlikte dayanışma açlık grevi yaptık. Türk devleti tecrit hapishanelerini yaygınlaştırarak tutsakların dış dünya ile bağını koparmaya çalışıyor. Son dönemlerde tutsaklarla dayanışma içinde olan tutsak ailelerine, görüşçülerine ve tutsaklara para gönderenlere dönük gözaltı ve tutuklama saldırıları ile dayanışmanın önünü kesmeye çalışılıyor. Ancak sosyalistler, devrimciler tutsakları yalnız bırakmıyor" ifadeleri kullanıldı .

Fransız örgütlerinden BAF (Bloc Antifaşist Nancy), UCL (Özgürlükçü Komünist Birliği), Nanara (Feminist Kadın Örgütü Nancy) ve FA Nancy'den (Federasyon Anarşist Nancy) katılımın olduğu panel, sunumun ardından soru ve cevaplarla devam etti.