23 Aralık 2024 Pazartesi

MMO: Emekçiler ölme pahasına çalışmaya zorlanamaz

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, iktidarı toplumsal yaşamı korumak için gecikmeden gerekli önlemleri almaya, ücretli izin uygulamasını getirmeye, sağlık örgütlerinin önerilerini yerine getirmeye, özel hastanelere de el konularak çok acil olarak yeni hasta bakım, takip ve müdahale mekanlarını tesis edilmesini istedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, siyasi iktidarı ve tüm kamu yönetimini anayasal ve yasal görevlerini yerine getirerek, çalışma düzeni ve toplumsal  yaşamla ilgili olarak bugüne kadar uygulaması gereken önlemleri daha fazla gecikmeden yürürlüğe koymaya çağırdı.

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB'nin imzası ile yayınlanan 7 maddelik talebin hızlıca yerine getirilmesini isteyen Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Öncelikle belirtmek isteriz, devleti ve ülkeyi yönetmek üzere iktidar olanlar, Anayasa'nın başlangıç maddesinde yurttaşlara tanınan “medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme hakkının" adil bir şekilde kullanılabileceği şartları yaratmakla yükümlüdür"dedi.

'PANDEMİK İNFLUENZA ULUSAL HAZIRLIK PLANI RAFLARDA UNUTULMAMALI'
Siyasi otoritenin, halkın yaşam hakkını tehdit eden salgınlara karış geçen yıl hazırlanan “Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı" ve bu planın uygulanmasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde belirtilen hususları yerine getirmediğine dikkat çeken Yener, “Kendi hazırlamış olduğu düzenlemeleri uygulamayan siyasi otorite uzmanların, akademisyenlerin, meslek örgütlerinin salgınla ilgili önerilerine uzunca süre kayıtsız kalmış, önerilen önlemlerin bir bölümünü hiç dikkate almamış, uygulamak zorunda kalınan önlemleri ise eksik, isteksiz ve gecikmeli olarak duyurmuştur. Halen yürürlükte olan bu Plan raflarda unutulmamalı, önerilen çalışmalar daha fazla gecikmeden eksiksiz olarak uygulanmalıdır" diye kaydetti.

Bilim Kurulu'nun yaptığı önerilerin kamuoyuna açıklanması gerektiğini kaydeden Yener, ilgili meslek kurullarını kapsayan “Salgınla Ulusal Mücadele Kurulu" kurulmasını da önerdi.

İktidarın, emekçilere, “Size ücretli izin veremeyiz, çünkü önceliğimiz üretimdir. Dur durak yok, canınız pahasına da olsa çalışmaya devam etmek, zorundasınız" dediğini vurgulayan Yener, oda olarak şu önerilerin yerine getirilmesini istedi:

• Emekçiler Anayasal sosyal haklarını talep etmektedir. Emekçiler sırtlarındaki borç kamburunu daha da artıracak kredilere ve toplanan paraların nasıl kullanılacağı açık olmayan zoraki bağış kampanyalarına değil, kamu kaynaklarından karşılıksız sağlanacak kamusal maddi desteklere ihtiyaç duymaktadır. 
    
• İşsizlik Sigortası Fonundaki 131,5 milyar TL işsizler ve tüm emekçiler için kullanılmalıdır. Ayrıca 2020 Yatırım Programında yer alan ve zorunlu olmayan kalemler için ayrılan ödenekler, sosyal amaçlı harcamalara/desteklere kaynak yaratmak için değerlendirilmelidir.
    
• En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. 
    
• Corona salgını mücbir sebep olduğu için kâr, yolcu, kazanç garantili ve sermayeye kaynak aktarım amaçlı bütün Kamu-Özel İşbirliği projeleri askıya alınmalı ve bütün ödemeler durdurulmalıdır.
    
• Nüfusun büyük bölümünün evlerinde kaldığı zamanlarda dahi işe gidenler; yani zorunlu/yaşamsal ürün ve hizmet üreten işyerleri ve iş kollarında (sağlık, gıda, lojistik, doğal gaz, su, enerji, güvenlik vb.) çalışanlar için güvenli ulaşım, hijyenik çalışma, dinlenme, sağlıklı gıda koşulları sağlanmalı, bu kesimin evde kalan ailelerinin yaşamlarını olağan şekilde sürdürebilmesine yönelik önlemler alınmalıdır.

SAĞLIK ALANINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Yener, sağlık alınanda alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

• Sağlık kuruluşlarının birçoğunda mevcut yataklı servislerin corona servislerine dönüştürüldüğü, tesislerin çok yoğun ve dolmak üzere olduğu ve her an yeni teşhis ve tedavi ünitelerine ihtiyaç duyulacağı bilinmektedir. Bu nedenle bütün sağlık kuruluşlarının mevcut corona servisleri, acil servisleri ve yoğun bakım ünitelerindeki ekipman envanteri acil olarak güncellenmeli ve eksiklikler belirlenmelidir. 
    
• Salgının yaygınlaşması nedeniyle mevcut corona servisleri, acil servisleri ve yoğun bakım ünitelerinin sayıları ile kurulması gereken yeni tesis ve birimlerin ihtiyaçları (fiziki mekân ve altyapı, ekipman ve gereç, personel vb.) gerçekçi olarak saptanmalıdır.
    
• Başta yoğun bakım yatağı, suni solunum cihazı vb. olmak üzere ihtiyaç duyulan ekipman, araç ve gereç ile kişisel koruyucu donanımın nereden, ne zaman, nasıl temin edileceği planlanarak gerekli siparişler hızla verilmeli ve takip edilmelidir. Çok önceden yapılmış olması gereken bu çalışmaların güncel durumu hakkında kamuoyuna bilgi verilmelidir. 
    
• Yerli üretim potansiyelinin en etkin ve verimli şekilde kullanılması için çalışmalar salt birkaç kişi ve kuruluşun inisiyatifine bırakılmamalı, bu konu bünyesinde sağlık meslek örgütlerinin, TMMOB, Odamız ve ilgili Odaların da temsil edildiği kurumsal ve kamusal yapılarda ele alınmalıdır. 
    
• Mevcut sağlık tesislerinin iyileştirilmesi ve yeni sağlık tesislerinin planlama ve gerçekleştirme çalışmalarında mühendis ve mimarların ve onların üyesi olduğu Odaların ve TMMOB'nin mesleki ve teknik bilgi birikiminden yararlanılmalıdır.
    
• Corona servislerinde görevlendirilen tüm sağlık personeline eksiksiz kişisel koruyucu donanım verilmeli, bu servislerde görevlendirilen diğer branşlardaki sağlık personeline de uygun hizmet içi eğitim verilmelidir.
    
• Sağlık kuruluşlarının ilave personel ihtiyacının ne zaman, nasıl karşılanacağı netleştirilmeli, işe yeni başlayacakların hizmet içi eğitimleri planlanmalıdır. Dünya görüşleri ve etnik kökenlerinden ötürü işlerine son verilen sağlıkçılardan haklarında kesinleşmiş hüküm olmayanlar göreve derhal iade edilerek deneyimli, liyakatlı elemanların sayısı artırılmalıdır.
    
• Mevcut sağlık tesislerine ek olarak, salgına karşı ek yatak kapasitesi yaratabilmek için mevcut yerleşkelerde uygun olanlarda sahra hastaneleri kurulmalı, büyük açık alanların yanı sıra kamu misafirhaneleri, öğrenci yurtları, oteller, kapalı fuar alanları, spor salonları gibi mekânların da hasta tedavisi için kullanılmasına yönelik gerekli hazırlıklar hızla sonuçlandırılmalıdır. 
    
• Sistemin etkin işleyişi için özel hastanelere el konulmalı ve kamu sağlık zincirine eklenmelidir. Sağlık hizmetleri her düzeyde ücretsiz olmalıdır."