17 Mayıs 2024 Cuma

'Mezarlıklara saldırmanın hiçbir ahlaki, dini ve vicdani yanı yoktur'

An-YakayDer, Kürdistan'da mezarlıklara yönelik saldırıları kınadı, duyarlılık çağrısı yaptı.

Anadolu Yakınlarını Kaybedenler Derneği (An -YakayDer), Kürdistan'da mezarlıklara yönelik saldırılara ilişkin basın toplantısı düzenledi. 
Dernek binasında gerçekleşen toplantıya HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ve Din Alimleri Derneği Başkanı Ekrem Baran katıldı.

Açıklama yapan An-YakayDer Eşbaşkanı Şeyhmus Işık, 1915 yılından bu yana Kürt coğrafyasında Şeyh Sait, Koçgri, Zilan, Dersim gibi çok sayıda isyanın yaşandığı hatırlattı ve isyanın önderlerinin cenazelerinin ailelerine verilmediği gibi hala nereye gömüldüklerinin de açıklanmadığını kaydetti. Barış sürecinde yaşamını yitiren PKK gerillalarının, devletin bilgisi dahilinde defnedildiğini dile getiren Işık, "Barış sürecinin bitmesi ile birlikte bu mezarlıklar tahrip edilmiştir" dedi.

'KÜRT VE KÜRTÇÜLÜK ADINA NE VARSA YOK ETMEK İSTİYORLAR'
Garzan Mezarlığına yönelik 2017'deki saldırıya dikkat çeken Işık, 282 cenazenin mezarlıktan çıkarılarak İstanbul'da bulunan Kilyos kimsesizler mezarlığına defnedildiği söyledi. 23 Mayıs 2017'de Dersim'de yaşanan çatışmada yaşamını yitiren Agit İpek'in cenazesinin 3 yıl sonra kargoyla ailesine teslim edildiğini de hatırlatan Işık, "AKP hükümetinin yürüttüğü bu konsept, Kürt ve Kürtçülük adına ne varsa ortadan kaldırmak yok etmek istemektedir. Son bir ay içerisinde farklı tarihlerde yaşamını yitirmiş PKK militanlarının defin edildiği Van, Muş, Silvan, Hakkari illerindeki mezarlıklar tahrip edilmiştir. Özellikle Hakkari Yüksekova'da ki mezarlıklar dikkat çekmektedir. Bu mezarlık 7 kez saldırıya uğramıştır" şeklinde konuştu.

Işık, hükümetin mezar taşlarının üzerindeki Kürtçe isimler nedeniyle ailelere baskı yaptığını belirtti ve şöyle devam etti: "Bu saldırıların Ramazan ayına da denk gelmesi manidardır. AKP Türkiye halkına kendini İslami değerlere bağlı bir hükümet olarak her zaman lanse etmiştir. Oysa ki bu uygulamaların hiçbiri İslam'a uygun değildir."

'TÜM YURTTAŞLARA EVRENSEL DEĞERLER UYGULANSIN'
Mezarların, toplumların inanç ve tarihi değeri olduğunu belirten Işık, mezar taşına sahip olmanın bir tarihe sahip olmak anlamına geldiğini belirtti. Halkların ve inançların motive olduğu mezarlıklara saldırmanın hiçbir dini, hiçbir ahlaki ve vicdani yönü olmadığını kaydetti Işık ve ekledi: "An-YakayDer Yönetimi olarak Türkiye gündeminde olan bu olaylara karşı duyarlı olmaya, hükümetin insan hakları değerlerini ırk, mezhep, cins, dil, din gözetmeksizin bütün yurttaşlarına kanunlarda ve evrensel değerlere uygun olarak uygulamasını talep ediyoruz."