17 Mayıs 2024 Cuma

Mevsimlik tarım işçileri Meclis gündeminde

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını gündeme getiren HDP Mersin Milletvekili Turan, Meclis Araştırmak Komisyonu oluşturulmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, çay hasatının bir an evvel yapılabilmesi ve olası çay ürününün kaybının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti ve çay üretiminde yer alan çiftçi, mevsimlik tarım işçilerini riske etmeden, sağlıklı koşullarda üretime başlanması, gereken seyahat ve barınma izinlerinin hallolması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu oluşturulmasını istedi.

Koronavirüs salgını nedeniyle tarımsal alanda sorunların baş gösterdiği gibi çay üretiminde çayın birinci sürgününün yaklaşmasına rağmen sürgünün hala yapılamadığına dikkat çeken Turan, Doğu Karadeniz bölgesinde koronavirüs nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığının gerekli önlemleri almadığını veya çay hasadının yapılabilmesi için gerekli koşulları oluşturmadığı için çay hasadının geciktiğini kaydetti.

'MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ İNSANLARLA TEMAS HALİNDEDİR'
Salgın nedeniyle farklı ekonomik sektörlerin doğru veya yanlış politikalarla insanlar arası etkileşiminin hiç olmadığı ya da az olduğu biçimde yeniden düzenlendiğini ifade eden Turan, "Fakat ne hikmetse insanın sağlığı kadar önemli olan tarım konusunda henüz kapsamlı bir düzenleme yapılmamıştır. Yapılan düzenlemelerin de tarımsal üretime herhangi bir katkısından ziyade zorluklar çıkardığı ortadadır. Örneğin Türkiye'nin farklı yerlerinde mevsimlik tarım işçileri için araçlarda sınırlı insan taşınması konusunda çıkartılan genelge, mevsimlik işçilerin Covid- 19 salgınıyla diğer insanlarla mesafeli çalışmasına bir katkı sunmuyor. Çünkü mevsimlik tarım işçileri sadece araçta değil, tarımsal üretimin her anında diğer insanlarla temas halindedir" dedi.

Çay hasadının yapılamamasının en önemli nedeninin, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin salgın gerekçesiyle şehirler arası yasakları yüzünden Doğu Karadeniz bölgesine seyahat edememesi olduğunun altını çizen Turan, "Covid 19 salgını tedbirleri kapsamında sınır kapılarının kapatılmasıyla çay hasadında çalışan yaklaşık 40 bin yabancı mevsimlik tarım işçisi ile büyükşehirlerden çay hasadı için önce izin verilen sonra izinlerinin iptal edilmesiyle 50 bin üreticinin tarlaya gidememesi çay hasadının yapılmasını hayli geciktirmiştir" ifadelerini kullandı.

'ÇAY HASADINDA DÜZENLİ ÇALIŞAN İŞÇİLERİN SEYAHAT İZİNLERİ OLMALI'
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözümü için Meclis araştırması isteyen Turan'ın açıklaması şöyle devam etti: "Mevsimlik tarım işçilerinin üretim esnasında Covid-19 salgınından etkilenmemesi için yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda kapsamlı bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Bu  tarlada çalışan mevsimlik tarım işçilerinin öncelikli olarak sağlık kontrollerinin belli periyotlarla yapılması gerekmektedir. Çay üretiminde her yıl düzenli olarak çalışan işçilerin seyahat izinlerinin olması gerekir. Mevsimlik tarım işçilerinin barınma yerlerinin hijyenik olması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı her türlü kolaylığın sağlanması konusunda sorumluluk almalıdır. Tarımda özelleşmenin etkisiyle üreticileri şirketlerin denetimsiz politikalarına bırakmadan borcu olan çay üreticilerinin borçlarının devlet tarafından üstlenilmesi, çay hasadını yapamayacak olan çiftçilerin hasadının devlet tarafından yapılması ve en önemlisi çay üreticisine ürünün fiyat karşılığı tam olarak sağlanmalıdır.”