17 Mayıs 2024 Cuma

Merkel ve Erdoğan Türk-Alman Üniversitesi'nin açılışını yaptı

İstanbul'daki Türk–Alman Üniversitesi'nin açılışında konuşan Almanya Başbakanı Merkel, "Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı var" dedi, Erdoğan ise son yıllarda akademik alanda büyük başarı sağlandığını savundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte, İstanbul'da Türk–Alman Üniversitesi'nin yeni kampüsünün açılışına katıldı.

Merkel, burada yaptığı konuşmada "Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığı ve özgürlüğünü geliştirir. Albert Einstein'ın dediği gibi ‘Merak çok kırılgan bir bitkidir, özellikle de özgürlüğe ihtiyacı vardır. Bilim ne kadar özgürse, bilimde elde edilen sonuçlar da o kadar zengindir. Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı vardır" dedi. 

ERDOĞAN: HARÇLARI KALDIRDIK
Merkel'in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yükseköğrenim alanında son yıllarda büyük başarılara imza attığını savundu, "Üniversite sayımızın 76'dan 207'ye, öğretim elemanı sayımızın 70 binden 170 bine, öğrenci sayımızın da 1,6 milyondan 8 milyona yükselmesi bu başarının en bariz ifadesidir" dedi.

Cumhurbaşkanı "Bir dönem ülkemizde marjinal odakların sürekli istismar ettiği yıllarca protestolara konu olan üniversite harçlarını biz kaldırdık" iddiasında bulundu. Oysa ki üniversitelerde harçlar kaldırılmadı. 4 yıllık uzaması durumunda ve ikinci öğretimde öğrenciler harç ödüyor.

Libya'daki sürece ilişkin de değerlendirme yapan Erdoğan, şunları söyledi:"Bir an önce sükûnet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleri ile lejyonerlerin bu ülkede tekrar palazlanmasını istemiyorsak çözüm sürecini hızlandırmalıyız. Berlin Konferansı'nda olduğu gibi barış, çözüm, kan ve gözyaşının durması için atılan adımları güçlü bir şekilde destekleyeceğiz."