7 Eylül 2024 Cumartesi

Kürdistan İnsan Hakları Ağı İran rejiminin haziran ayı hak ihlallerini raporlaştırdı

Haziran ayında yaşanan hak ihlallerini raporlaştıran KHRN, İran'da gözaltı ve tutuklama saldırılarının sürdüğünü, bu kişilerin akıbetinin bilinmediğini kaydetti. İki kadının haziran ayında evli olduğu erkekler tarafından katledildiği belirtilen raporda, İran molla rejiminin saldırılarında iki kolberin öldürüldüğünü açıkladı. 

Kürdistan İnsan Hakları Ağı (KHRN) hak ihlallerine ilişkin aylık raporunu yayınladı. Raporda son bir ayda yaşanan tutuklamaların yanı sıra hapishanelerde yaşanan ihlaller, kolberlere dönük saldırılar, kadına yönelik her türlü şiddet, kadın katliamı verileri yer aldı.

İKİ KADIN KATLEDİLDİ
Piranşehr ve Sanandaj'ta haziran ayında iki kadın evli oldukları erkekler tarafından katledildi.

İKİ KOLBER ÖLDÜRÜLDÜ, 9 KOLBER YARALANDI
İran molla rejimine bağlı sınır muhafız kuvvetlerinin kolberlere (sınır ticareti yapan kişiler) dönük saldırısında iki kolber vurularak öldürüldü, dokuz kolber ise yaralandı. Yaralılardan üçü silahla vuruldu altısı ise fiziksel şiddete maruz kaldı. Batı Azerbeycan'a bağlı Oshnavieh'de iki Kürt sınır muhafızları tarafından öldürüldü iki kişi yaralandı. Kürdistan eyaletinde bir kişi mayın patlaması nedeniyle yaşamını yitirdi.

GÖZALTI VE TUTUKLAMA SALDIRILARI SÜRDÜ
Haziran ayında aralarında 73 yaşında kişilerin de olduğu 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan ikisi hapis cezaları olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Yine İran mahkemeleri 9 kişiyi değişen hapis cezalarına çarptırdı. Resmi olmayan bilgilere göre, çeşitli hapishanelerde bulunan 10 kadın idam edildi.

KÜRT ÖĞRETMENLERE DÖNÜK SALDIRILAR ARTTI
Merivan'da Kürdistan Öğretmenler Birliği'nin 4 üyesine "devlete karşı propaganda" suçlamasıyla 4 ay hapis cezası verildi. Mahkeme hapis cezasını 2 yıl süreyle erteledi. Öğretmenler hakkında yapılan suçlamalar; Jina Mahsa Emînî'nin katledilmesi sonrası gelişen ayaklanmayı destekleyen içerikte paylaşımlarda bulunmak, geçtiğimiz yıllarda İran rejimi tarafından idam edilen Ferzad Kemanger'ın resimlerini dağıtmak, öğretmen sendikasının toplantılarına katılmak. Öğretmenler 2022 yılında gözaltına alınmış 3 gün gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

Tahran'da 8 Temmuz günü ailesinin evine yapılan baskınla gözaltına alınan aslen Kermenşeh eyaletinden olan Kürt politik aktivist Hamid Farhadi tutuklandı. Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Piranşehr'den Omid Ahmedi, yerel mahkemeye çağrıldıktan sonra tutuklandı. Aynı gün akşam saatlerinde Piranşehir'deki emekli öğretmen Esmaeil Maroufi, ailesinin evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Bir gün sonra ise, Mahabad'daki istihbarat görevlileri Süleyman Mahmoudi'yi şehrin girişinde tutukladı.

GÖZALTINA ALINIP TUTUKLANANLARIN AKIBETİ BİLİNMİYOR
Tutuklanan Kürt aktivistlerin nerede oldukları ve akıbetleri açıklanmıyor. Bir başka Kürtçe öğretmeni ve Kültür derneği yönetim kurulu üyesi Seyvan Ebrahimi'nin 8 ay hapis cezası kesinleşerek tutuklandı. Seyvan Ebrahimi daha önce de farklı bir nedenle bir yıl hapis cezası nedeniyle Sanandaj hapishanesinde tutuklu kalmıştı. Haziran ayında serbest bırakılan Seyvan Ebrahimi ikinci kez tutuklandı. Ebrahimi, "ulusal güvenliği baltalamak amacıyla grup ve fraksiyon oluşturmak" iddiasıyla tutuklandı.

İran rejim güçleri Batı Azerbaycan eyaletinin Oshnavieh'deki Tajandareh köyünü kuşatarak köyde bulunan -ismi belirtilmeyen- Kürt partisine ait bir grupla çatışmaya girdiği kaydedilen raporda, köyün eteklerinde bulunan bir evin RPG silahlarıyla hedeflendiği belirtildi. Çatışmanın birkaç saat sürdüğü, en az bir kişinin yaşamını yitirdiği, bir kişinin de yaralı halde gözaltına alındığı paylaşıldı.

İran'a molla rejimine bağlı, Hamze Seyyed el-Şohada Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Halkla İlişkiler Ofisi olayı doğrulayarak, "Kuzeybatı sınırından İran İslam Cumhuriyeti topraklarına sızmaya çalışan karşı-devrimci bir ekibin, bizim tarafımızdan pusuya düşürüldüğünü ve dağıtıldığı" açıklandı.