7 Eylül 2024 Cumartesi

Küba, ABD'nin örgütlediği bir kontrgerilla saldırısını engellediğini duyurdu

Küba İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "ABD tarafından örgütlenen ve finanse edilen bir kontrgerilla saldırısının" engellendiği ve "planlanan bu eylemlerin ana faili olan" Garcia Alvarez'in tutuklandığı kaydedildi.

Küba İçişleri Bakanlığı tarafından devlet gazetesi Granma'da yayınlanan açıklamada, "ABD tarafından örgütlenen ve finanse edilen bir kontrgerilla saldırısının" engellendiği duyuruldu.

Küba İçişleri Bakanlığı'nın "uzman birimleri" tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, "ABD topraklarında planlanan bu eylemlerin ana faili" olan Ardenis Garcia Alvarez'in tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada Garcia Alvarez'in "Küba'ya deniz yoluyla kaçak olarak girdiği ve ülkede şiddet eylemleri gerçekleştirmek üzere bir planının parçası olarak ateşli silahlar ve mühimmat getirdiği" kaydedildi.

'BAĞLANTILI DİĞER KİŞİLER DE TUTUKLANDI'
Aynı kaynağa göre Ardenis Garcia Alvarez 2014 yılında ABD'ye düzensiz olarak göç etti. Açıklamada daha fazla ayrıntı verilmeksizin "Ulusal topraklarda ikamet eden ve komployla bağlantılı olan diğer kişiler tutuklandı" denildi.

Açıklamada, İçişleri Bakanlığı soruşturmasının "ABD'de tasarlanan, finanse edilen ve yönetilen planların uygulanmasını engellediği" vurgulandı.

Küba, geçtiğimiz aralık ayında Havana'nın, Küba'ya karşı "terörist eylemlerle" bağlantılı olmakla suçladığı düzinelerce kişi ve kuruluşu listeleyen bir "Ulusal Terörist Listesi" yayınladı. Bu kişiler ada dışında, çoğunlukla da Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyor.

Bu kişiler arasında, Küba tarafından 1997 yılında Havana'daki otelleri hedef alan bir dizi bombalı saldırıya ve 1991-2001 yılları arasında eski lider Fidel Castro'ya (1926-2016) karşı düzenlenen başarısız kontrgerilla saldırısına karışmakla suçlanan kişiler de yer alıyor.

Washington mayıs ayında Küba'yı "terörle mücadelede tam iş birliği yapmayan ülkeler" listesinden çıkardı, ancak Küba, ABD'nin İran, Kuzey Kore ve Suriye'yi de içeren "terörü destekleyen devletler" kara listesinde yer almaya devam ediyor. ABD 1962 yılından bu yana Küba'ya ticari ve mali ambargo uyguluyor.