18 Eylül 2024 Çarşamba

Koçyiğit: Bu hukuksuzluğun son bulmasını bekliyoruz

HDK Eşsözcüsü Onur Hamzaoğlu ve ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi'nin tutuklu bulunduğu 12 siyasetçinin yargılandığı davanın ilk duruşması öncesi adliye önünde basın açıklaması yapıldı.
Tutuklu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve Barış Akademisyeni Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanvekili Fadime Çelebi'nin aralarında bulunduğu 12 siyasetçinin yargılandığı davanın ilk duruşması başladı. 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu yargılanan Çelebi ve Hamzaoğlu'nun yanı sıra tutuksuz yargılan Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşbaşkanları Naci Sönmez ve Özlem Eylem Tuncaeli, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Kezban Konukçu katıldı.
 
Duruşmayı takip etmek için HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP'li milletvekilleri, ESP MYK Üyesi Suat Çorlu, SKM MYK üyesi Ezgi Bahçeci ve HDK İstanbul Eşsözcüsü Gülçin Aykul, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yurtdışından çok sayıda insan hakları savunucusu, yazar Fikret Başkaya adliyeye geldi.
 
DURUŞMA ÖNCESİ ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA
 
Duruşma öncesi adliye önünde HDK basın açıklaması yaptı. Burada konuşan HDK Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "9 Şubat'ta eş zamanlı olarak evleri basılan ve gözaltına alınan 11 arkadaşımızın bugün duruşmasını takip etmeye geldik. Bu arkadaşlarımızdan Onur Hamzaoğlu HDK'nin Eşsözcüsü. Şu an tutuklu bulunan Fadime Çelebi ESP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda o dönem SKM'nin Genel sözcüsüydü. Bu operasyonun temel amacından birisi yaklaşmakta olan 11 Şubat'taki HDP kongresine dönük aslında bir terörize etme ve kongrenin sönük geçmesi hedefindeydi. Ondan çok daha önemlisi bir hedefleri vardı. o da Afrin'e yapılan işgal girişimine karşı sesini yükselten, bunun bir savaş olduğunu, bunun bir işgal olduğunu söyleyen, haksız, hukuksuz bir uygulama olduğunu söyleyen, hiçbir yerde sorunun savaş ve şiddet ile çözülmeyeceğini iade eden bizlere dönük de bir operasyondu" dedi. Koçyiğit, "Yani barış demek, barışı savunmak suçlu kılınmış, kriminalize edilmiş, terörize edilmiş ve barıştan yana tutum alanlar da cezaevine konularak da 'siz barış diyemezsiniz' denmek istenmiştir. Bu hukuksuzluğun sona erdirilmesini bekliyoruz" diye kaydetti.