17 Mayıs 2024 Cuma

Koca'dan risk var uyarısı: AVM'lere gitmeyin evde kalın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Koca, "Bu tam olarak normalleşme değil, risk var. Kuyruklara girmeyin, AVM'lere gitmeyin evde kalın" dedi. Son 24 saate koronavirüsden 58 kişi daha hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 952’ye toplam vaka sayısı ise 143 bin 114’e yükseldi. 

Bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin  Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'normalleşme planı' çerçevesinde açılmalarına izin verilen AVM'lere gidilmemesini söyledi. Koronavirüsle ilgili değerlendirmelerde bulunan Koca, "Kuralları askıya alarak AVM kuyruğuna, pazar kalabalığına girmek risktir. Virüse fırsat tanırsak bir ay öncesinde dönmek ihtimal dahilindedir" dedi.

Bakan Koca şunları söyledi: "Türkiyemizin biricik insanı, sekiz haftalık corona virüsü mücadelesinde dünyanın sana hayranlık duyduğunu bilmelisin. Uluslararası kanallar başarıyı ekranlarına taşıyor. Dünyanın imrendiği başarının kahramanlarını görmek için gözünüzü başka yere çevirmeyin. Başarının sahibi sizlersiniz. Sorumluluğunu tek tek yerine getiren 83 milyondur. Bazı kısıtlamlar hayat korudu. Esnek davranılsa sonuç alınamazdı. Örnek olduğumuz dünyaya ders olmalayım."

Virüsün, Türkiye'de, ilk vakanın kayda geçtiği 10 Mart'ın üzerinden geçen sekiz hafta içinde ekonomisi güçlü ülkelerde toplumsal hayatı dize getirdiğini söyleyen Koca, "Böylesi bir mücadede sekiz hafta uzun süre değil. Ortada büyük bir risk varken kısa bir süredir" dedi.

Virüsün, 2. Dünya Savaşı'nın tüm dünyanın meselesi olan ilk olay, tüm kıtalara yayılan ilk salgın olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanı, Türkiye'de dünkü tablonun çok olumlu olduğunu belirterek, 141 bini aşkın hastadan 99 binin üzerinde kişinin sağlığına kavuştuğunu söyledi.

'AVM'YE GİRMEK RİSKTİR'
Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Testlere oranla vaka sayısı düşüyor.

- Stratejimiz genel tarama yerine filyasyonun tercih edilmesiydi. Başarılı oldu. Yayılımı takiple engelledik.

- Şu anki şartlarda salgın kontrol altında. Bir hafta öncesinden çok daha iyi durumdayız ama o gün söylediklerimi tekrar ediyorum. Virüse fırsat tanırsak bir ay öncesinde dönmek ihtimal dahilindedir.

- Tedbir zorunludur çünkü tehdit devam etmektedir.

- Kuralları askıya alarak AVM kuyruğuna, pazar kalabalığına girmek risktir. Evde kalın. Bir çilolatayla rejim bozmaya benzemez.

- Maskeyi yarı açık şekilde kullanmak sorumlulukla bağdaşmaz.

- Yeni hayatımızda AVM kuyrukları, stadyum kalabalıklar, tam kapasite çalışan asansörler, üç kişinin yan yana oturduğu koltuklar olmamalı.

- Salgını yeneceğiz. Kontrollü sosyal hayat bir süreliğine yaşam biçimimiz olacak. Bu hayat, toplumun iki tarafına sorumluluk yüklüyor. Bir tarafta sizler varsınız. Maske ve sosyal mesafeye dikkat etmeliziniz. Maske tek başına koruyucu değildir.

- Bu tedbirlere uymayanları uyaralım buna hakkımız var.

- Bu günlerde dikkatli davranmazsak geride bıraktığımız sekiz haftanın önemi kalmaz. Hayatımızı mümkün olduğu kadar evde geçirmeye çalışmayalım.

- Tedbiri elden bırakmazsak güzel günler göreceğiz. Güneşli günler.

BAKAN SORULARI YANITLADI
Koca açıklamaları ardından soruları yanıtladı. İkinci dalga ihtimali sorusuna Koca "83 milyonun gösterdiği hassasiyeti göstermeye devam etmesini istiyoruz. Burada anahtar kelimler maske ve sosyal mesafe. Maske tek başına yeterli değil. Birbirimize hatırlatmalıyız. Tedbirlere uyma noktasında gayret içinde olursak yeni bir salgının, ikinci dalganın olma durumunu önlemiş oluruz. Bağışıklık için 150 bin kişiyi tarayacağımızı söylemiştik. Test yapılacak kişiler belirlendi. Muhtemelen önümüzdeki hafta başlayacak" dedi.

Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkmada yasak olup olmayacağına ilişkin soruyu "Önümüzdeki hafta gerekirse gündeme alırız. Bu, hükümetin kararı olacaktır" diye yanıtladı.

Camilerin ibadete açılmasıyla ilgili soruya da Koca'nın yanıtı "Camilerin ne zaman açılacağına dair soruya yanıt olarak… Bilim kurulunda gündeme alımadı. Önümüzdeki günlerde alınabilir, bakanlar kurulunun gündemine alınabilir. Sayın Cumhurbaşkanımız açıklar" oldu.

RO DEĞERİ 1,56
Normalleşme planı açıklanmasına rağmen virüsün bulaş oranının 1.56 olarak açıklanması dikkat çekerken, bakan bunu olumlu bir değer olarak verdi. Koca, "Beşleri gördük ama şimdi 1.56 civarında" şeklinde açıklama yaptı.

BUGÜN 58 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Bakan Fahrettin Koca, bugünkü verileri de aktardı. Yoğun bakım sayısının salgından bu yana ilk kez binin altına düştüğünü söyleyen Koca, yaşamını yitirenlerin sayısının 58 olduğunu açıkladı. Toplam vaka sayısı ise 143 bin 114’e yükseldi.