22 Aralık 2024 Pazar

KESK: Ali Cengiz oyunları ile enflasyon düşük gösteriliyor

TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon rakamlarına ilişkin KESK, "Yaşadığımız gerçek enflasyonu perdelemek için takla attırılan, Ali Cengiz oyunları ile düşük gösterilen rakamlardan ibarettir" açıklaması yaptı.

KESK, enflasyon rakamlarına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. "Sefalet oranlarında artışlar değil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz" başlıklı açıklamada, "İğneden ipliğe her şeye zam yağmuru ile başlayan ve bu zam yağmurunun etkisinin her geçen gün artması ile birlikte bordrolular başta olmak üzere halkın daha fazla yoksullaştığı bir yılı geride bıraktık" denildi.

Açıklamada, "TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verileri siyasal iktidarın milyonlarca işçiyi, emekçiyi, emekliyi yaşanan gerçek enflasyonu perdeleyen rakamlarla ezerek, yoksullaştırarak açlığa mahkum ettiğini ispatlamaktadır" diye belirtildi.

Enflasyonun yıllık yüzde 11,84, aylık yüzde 0,74 arttığı yönünde TÜİK verisine ilişkin açıklamada, şu değerlendirme yapıldı: "TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verilerinin işçiler, kamu emekçileri, emeklikler başta olmak üzere halkın nezdinde hiçbir karşılığı yoktur. Çünkü halkın sokakta, çarşıda, pazarda yaşadığı gerçek enflasyonla TÜİK vasıtası ile açıklanan resmi enflasyon arasındaki uçurum büyümeye devam etmektedir. Dolayısıyla TÜİK verilerinin yer aldığı yukarıdaki tablo yaşadığımız gerçek enflasyonu perdelemek için takla attırılan, Ali Cengiz oyunları ile düşük gösterilen rakamlardan ibarettir."

'TÜKETİM MADDELERİNE GELEN ZAMMA BAKMAK YETERLİ'
Halkın, emekçilerin yaşadığı gerçek enflasyonu görmek için tüketim maddelerine gelen zamlara bakmanın yeterli olacağı belirtilen açıklamada, "Son bir yıl içinde elektriğe yüzde 44,2, doğalgaza yüzde 44, peynir, süt, yoğurt gibi süt ürünlerine yüzde 35, çaya yüzde 32, köprü geçiş ücretlerine yüzde 47, toplu taşıma ve ulaşıma, tütün ürünlerine ve bebek mamasına yüzde 40, bebek bezine yüzde 35, akaryakıta yüzde 22 zam yapılmıştır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "Artmaya devam eden hayata pahalılığı tüm emekçi kesimler gibi kamu emekçilerinin de daha fazla yoksullaşmasına yol açmaktadır" denildi. Yılın ilk günlerinde yapılan zamlarla memur maaşlarında yapılan yüzde 4 zammın buharlaştığına dikkat çekilen açıklamada "Bu koşullarda 3 milyon kamu emekçisinin 2 milyon kamu emekçisinin yüzde 1,5 enflasyon farkı yüzde 4 maaş artışı ile toplamda yüzde 5,5'lik sefalet artışı ile yetinmesi beklenemez" diye belirtildi. 

KESK'İN TALEPLERİ
KESK açıklamasında yaşanılan kayıpların giderilmesi için şu taleplerde bulundu:

-Çoktan hükmünü yitiren 2019 yılı 'toplu sözleşmesi' derhal yenilenmelidir.
-Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.
-Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınmalıdır. Söz konusu temel ihtiyaçlara zam yapılmamalıdır.
-Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmelidir. Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.