22 Aralık 2024 Pazar

Kadın Savunma Ağı’ndan Aile, Çalışma, Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde eylem

İstanbul'da Kadın Savunma Ağı üyeleri koronavirüse karşı etkin politika üretmeyen, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Kadın Savunma Ağı üyeleri Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Sokağa çıkıp haykırmaktan başka yolumuz yok. Çünkü ülkemizde ilk korona vakasının açıklanmasının üzerinden 1 ay geçtiği halde devlet halkın sorunlarını çözecek gerçek önlemleri hala almıyor" sözleriyle bakanlık protesto edildi.

Fiziki temastan uzak gerekli önlemler alınarak gerçekleştirilen eyleme katılan kadınlar açıklamadan bir bölüm aktardı. 

"Çarkları durdurun" diyerek söze başlayan Kadın Savunması üyesi Fulya Dağlı "Biz kadınlar, pandemide bile halkı değil sermayeyi korumakta ısrar edenlere bir kez de sokaktan sesleniyoruz. Çarkları durdurun, ekonomik şiddete son verin, kadınları koruyun! Eğer bugünlerde bile emeğiyle yaşayanlar için politikalar geliştirmeyecekseniz boşuna o koltukları işgal etmeyin, istifa edin" şeklinde konuştu.

ZORUNLU OLMAYAN SEKTÖRLERDE ÜCRETLİ İZİN
Fulya Dağlı’nın ardından söz alan Rüya Kurtuluş ise "salgın sürecinde hayati olan mal ve hizmet üretimi dışındaki üretimi bir an önce durdurun! Bu sektörlerdeki tüm emekçilere ücretli izin verin! Küçük esnafı destekleyin. Başta sağlık alanı olmak üzere zorunlu olarak çalışılan iş kollarında ayrımcılık yapmadan gerekli ekipmanı ve sağlıklı çalışma koşullarını sağlayın" dedi.

'EV VE BAKIM İŞİ, KADIN İŞİ DEĞİLDİR'
Bu süreçte kadınların görünmeyen emeğinin katlandığının altını çizen Sezen Özkan, "Ev işleri ve bakım işleri 'kadın işi' değildir. Şu an önünde bulunduğumuz bakanlık kamu spotlarıyla, açıklamalarıyla, televizyonlara çıkarak erkekleri evlerde yapılması zorunlu olan tüm işleri eşit biçimde üstlenmeye, ortak sağlığımızı korumak için en az kadınlar kadar sorumluluk almaya çağırmalıdır" dedi.

'6284 ETKİN UYGULANSIN, İNFAZ YASASI GERİ ÇEKİLSİN'
Çağla Akdere ise karantina sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığının altını çizerken, "Salgın hastalık dönemlerinde dahi yükümlülükleri devam eden İstanbul Sözleşmesi’ne göre kadına yönelik şiddete karşı acil olarak bu koşullara özel önleme, koruma, kovuşturma politikaları geliştirin! 6284’ü etkin ve eksiksiz uygulayın! Kadına yönelik acil şiddet hattı kurarak 7/24 vaka takibi yapın! Sığınaklardaki hijyen koşullarını sağlayın ve olası kapasite yetersizliği durumunda kullanılmayan oteller de dahil olmak üzere her türlü binayı sığınağa çevirmek üzere harekete geçin" tepkisinde bulundu.