7 Eylül 2024 Cumartesi

Julian Assange serbest bırakıldı

ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarına dair belgeleri yayınladığı gerekçesiyle 5 yıldır tutsak edilen WikiLeaks editörü Julian Assange, ABD'yle yapılan anlaşma sonucu özgürlüğüne kavuştu.

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Birleşik Krallık'ta 5 yıldır tutsak edildiği yüksek güvenlikli Belmarsh Hapishanesi'nden serbest bırakıldı. 

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak ve Afganistan'da işlediği savaş suçlarına dair farklı ordu kaynaklarından kendisine gönderilen belgeleri yayınladığı gerekçesiyle "Casusluk Yasası"nda yer alan 18 farklı maddeyle suçlanan Assange, ABD'yle yaptığı anlaşma gereği "ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmek" suçlamalarını kabul edecek.

26 Haziran'da ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'nda yapılacak duruşmada suçlamaları kabul ettikten sonra Assange'ın 62 ay hapis cezasına çarptırılması bekleniyor ancak anlaşma gereği Assange'ın Birleşik Krallık'ta yattığı hapis göz önünde bulundurularak bir daha hapse girmeyecek.

Wikileaks, Assange'ın Birleşik Krallık'ı terk ederek Avustralya'ya geri döndüğünü duyurdu. Wikileaks tarafından yapılan açıklamada, bunun uluslararası bir kampanyanın sonucu olduğu belirtilerek, "WikiLeaks devletlerin yolsuzluğu ve insan hakları ihlallerine ilişkin çığır açan haberler yayınladı ve egemenleri eylemlerinden sorumlu tuttu. Genel yayın müdürü olarak Julian bu ilkeler ve halkın haber alma hakkı için ağır bedeller ödedi. O Avustralya'ya dönerken, yanımızda duran, bizim için mücadele eden ve Assange'nın özgürlüğü için verilen kavgaya bağlı kalan herkese teşekkür ediyoruz" denildi.