17 Mayıs 2024 Cuma

İzmir'deki meslek odaları: Değerlerimizden geri adım atmayacağız

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve TMMOB İzmir İKK ortak açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına tepki gösterdi, "Demokrasiyi, çoğulculuğu savunmaya devam edeceğiz" dedi.

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) hükümetin meslek odalarının yapısını değiştirme girişimi üzerine ortak basın açıklaması düzenledi. İzmir Barosu konferans salonunda gerçekleştirilen açıklamada basın metnini İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel okudu.

Meslek kuruluşlarının seçim yöntemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya hatırlatan Yücel, açıklamalarının demokrasiyle bağdaşmadığına vurgu yapıldı. Yücel, "Demokratik seçimler ile kazanamadığı kurumları, devletin tüm olanaklarını kullanarak işleyemez hale getirmek, gerekirse kayyumlar eliyle o makamları işgal etmek, AKP'nin yönetme biçimi haline gelmiştir. Cumhurbaşkanı, baskı ve zor yoluyla sindiremediği meslek örgütlerini, 'yasal düzenleme' yoluyla işlevsizleştirmek ve kontrol etmek istemektedir" diye konuştu.

'AKP'NİN TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜN NEDENİ EMEĞİ VE ALINTERİNİ SAVUNMAMIZDIR'
Meslek örgütlerinin demokratik bir şekilde yaptığı seçimlere gösterilen tahammülsüzlüğe son verilmesini isteyen Yücel şöyle devam etti:

"Bizler biliyoruz ki, AKP'nin ve genel başkanının tahammülsüzlüğünün asıl nedeni, toplumsal olanı koruma yolundaki inadımız ve gayretimizdir. Fabrikalarımızın, madenlerimizin, kıyılarımızın, ormanlarımızın, parklarımızın satılmasına karşı kamusallığı, hukuk dışı uygulamalara karşı hukukun üstünlüğünü, kamusal sağlık hizmetlerinin içini boşaltan, hastaneleri ticarethane mantığıyla işletenlere karşı halk sağlığını ve herkes için ücretsiz erişilebilir kamusal sağlık hizmetini savunmamızdır. Faşizan, baskıcı, ayrıştırıcı politikalara karşı eşitliği, özgürlüğü, kardeşliği savunmamızdır. Sermayenin sınırsız sömürü isteğine karşı emeği ve alın terini savunmamızdır" diye konuştu.

'DEĞERLERİMİZDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
"Bizlere nasıl saldırırlarsa saldırsınlar, savunduğumuz değerlerden geri adım atmayacağız" diyen Yücel sözlerine şöyle devam etti: "İftiralarla örgütlerimizin yıpratılmak istenmesine, ilerici ve toplumcu değerlerimizin ortadan kaldırılmak istenmesine izin vermeyeceğiz. AKP'nin demokrasiyi, hukuku ve kamusal varlığımızı çiğnemesine izin vermeyeceğiz. "Tek adam, tek parti" anlayışına karşı, üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle halkın çıkarlarını korumaya, demokrasiyi, özgürlükleri, çoğulculuğu savunmaya devam edeceğiz."