17 Mayıs 2024 Cuma

İzmir'de devrimcilerden anma: Soma bu düzenin normalidir

Soma katliamının 6. yıldönümü dolayısıyla yaşamını yitiren 301 maden işçisini anan, ESP, SGDF, Devrimci Parti, Kaldıraç ve Mücadele Birliği, "İşçilere açlık ve ölüm bu düzenin fıtratıdır, normalidir. Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir" dedi.

ESP, SGDF, Devrimci Parti, Kaldıraç ve Mücadele Birliği üyeleri, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde Soma katliamının 6. yıldönümünde yaşamını yitiren 301 işçiyi andı.

Eylemi düzenleyenler adına Mert Ismık tarafından yapılan açıklamada, Soma maden katliamının işçi ve emekçiler için kanayan bir yara olduğuna vurgu yapıldı. Soma katliamından bu yana gerçekleşen çeşitli iş kollarında meydana gelen iş cinayetlerinde toplam 11 bin 400 işçinin yaşamını yitirdiği hatırlatan açıklamada, "Soma'dan bugüne 38 Soma daha yaşandı" denildi.

Açıklamada, salgın nedeniyle işçi ve emekçilerin çalıştırıldığı kaydedildiği açıklamada, "Dün bu işin fıtratında ölüm var diyen muktedir, bugün çarklar dönmeli diyerek yeni kayıplarımızın önünü açıyor" ifadeleri kullanıldı.

Normalleşme planıyla işçi ölümlerinin de normal olarak görülmesi istendiğinin altını çizen Ismık şöyle devam etti:

"Her yıl kaybettiğimiz ve sayıları binlerle anılan işçi cinayetlerine salgın süresince uygulanan politikalar nedeniyle eklenen binler sermayenin işçi ve emekçilere karşı yürüttüğü bu kıyıcı savaşın ulaştığı boyutu gösteriyor.

"Soma'da kaybettiğimiz 301 canımız, bugün her an kaybetmekte olduğumuz canlarımız içinde yaşadığımız düzenin özü özetidir. Ve bu adaletsizliğin hesabı sorulmadıkça, bu adaletsizliğin kaynağı olan sermaye düzeni yıkılmadıkça yaralarımız kanamaya, acılarımıza yenileri eklenmeye devam edecektir. Bundan 6 yıl önce 301 işçiye mezar olan madenlerden 200 işçinin pozitif çıktığı haberlerinin gelmesi geçen sürede hiçbir şeyin değişmediğinin çarpıcı bir özeti gibi görünmektedir. İşçilere açlık ve ölüm bu düzenin fıtratıdır, normalidir. Bu nedenle devrimciler olarak Soma katliamının yıldönümünde bir kez daha hep bir ağızdan haykırıyoruz ve diyoruz ki: Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir."