6 Mayıs 2024 Pazartesi

İsrail'in soykırım davasında ihtiyati tedbir kararı verildi

Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını düşürmeyeceğini açıkladı. Mahkeme ihtiyati tedbir kararını açıkladı ve İsrail'den rapor sunmasını istedi. Ateşkes kararı ise verilmedi.

Güney Afrika'nın İsrail'in Filistin'e dönük soykırım saldırılarına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davada Uluslararası Adalet Divanı İsrail'in "davanın reddi" talebini reddetti, Güney Afrika'nın ihtiyati tedbir talebini ise kabul etti.

İSRAİL'İN DAVANIN REDDİ TALEBİ KABUL EDİLMEDİ
Mahkeme Başkanı Joan Donoghue, UAD'nin Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi. İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan davayı düşürmeyeceğini açıklayan Donoghue, İsrail'e yönelik bazı suçlamaların Soykırım Sözleşmesi hükümleri kapsamına girdiğini ifade etti. 

'İDDİALAR MAKUL SEVİYEDE İSPATLANDI'
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail aleyhine ileri sürülen suçlamaların "makul seviyede" ispatlandığına hükmetti. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in saldırılarının çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açmasının yanı sıra evlerin büyük oranda yıkılmasına, nüfusun zorla yerinden edilmesine ve sivil altyapıya büyük zarar vermesine yol açtığını belirtti.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in saldırılarına maruz kalan Filistinlilerin Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesindeki "korunan grup" tanımını karşıladığını, Gazze'deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararı vermesini gerektirecek düzeyde "acil tehlike" teşkil ettiğini kaydetti.

Uluslararası Adalet Divanı, "İsrail devleti Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı" diyerek İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki fiillerin işlenmesini önlemek için tüm tedbirleri alması gerektiğine hükmetti.

İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERİLDİ: İSRAİL'DEN RAPOR İSTENDİ
Uluslararası Adalet Divanı, 15'e 2 oyla İsrail'in soykırımı önlemek için her türlü tedbiri alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in 1 ay içerisinde soykırımı önlemek için aldığı tedbirlere ilişkin Divan'a rapor sunmasını talep etti.

Güney Afrika'nın ihtiyati tedbir talebi kapsamında İsrail'in uygulaması gereken adımlar şu şekilde:
🔹"Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurması
🔹Kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından, Gazze'deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletecek adımlar atmaması
🔹Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri alması
🔹Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesi kapsamına giren her türlü eylemden kaçınması
🔹Yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlaması
🔹Soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atması
🔹Soykırımın delillerini muhafaza etmesi ve bu amaçla gelen uluslararası görevliler ve diğer yetkililerin Gazze'ye erişimini engellememesi
🔹Verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan'a düzenli rapor sunması
🔹Davayı zorlaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınması"

ATEŞKES KARARI VERİLMEDİ
Öte yandan Uluslararası Adalet Divanı, ateşkes sağlanması konusunda bir karar vermedi. Hamas'ın elindeki rehinelerin de serbest bırakılması istendi.