26 Nisan 2024 Cuma

İsrail polisi Filistinlilerin evlerine gece yarısı saldırı düzenledi

İsrail polisi, yıllardır tahliye tehdidine karşı mücadele eden Salihiye ailesinin evini gece yarısı saldırı düzenleyerek yıktı. Saldırıya direnen aileden ve destek veren 18 kişi ise tutuklandı.

İsrail polisi, evlerinin yıkılmasına karşı direnen Salihiye ailesinin evine gece yarısı saldırısı düzenleyerek yerle bir etti. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yer alan evde 14 kişi yaşıyordu. İsrail polisi, yıkımdan iki gün önce de yıllardır tahliye tehdidiyle mücadele eden Salihiye ailesinin evine gelerek çıkmaya zorlamıştı. Aile fertleri gaz tüpleriyle çatıya çıkarak kendilerini ve evi patlatmakla tehdit etmişti. İsrail güçleri bunun ardından geri çekilmişti.

Mahmud Salihiye 17 Ocak günü yaptığı açıklamada 1948'den beri yaşadıkları ev için verdikleri mücadeleyi şöyle anlatmıştı: "23 yıldır mahkemelere gidiyorum. Önce İsrail Arazi Kurumu dava açtı, ardından Gaip Mülkiyetleri İdaresi devreye girdi. 23 yıl boyunca buraya el koymaya çalıştılar ama başaramadılar.
Onlar başaramayınca, son olarak işgal belediyesi, kamu yararı kapsamında okul inşa edecekleri gerekçesiyle devreye girdi. Ama bu gerekçe gerçek dışı. Asıl istedikleri Şeyh Cerrah'taki tüm arazileri ele geçirerek Yahudilere tahsis edilen yasadışı yerleşimleri genişletmek."

İsrail polisinin evi yıkmak için gerçekleştirdiği saldırıda Salihiye ailesinden ve destek verenlerden 18 kişi, mahkeme kararını ihlal etmek ve kamu düzenini bozmak iddialarıyla tutuklandı.

İsrail merkezli insan hakları örgütü B'tselem'in raporuna göre, İsrail, işgal ettiği bölgede 2004'ten bugüne Filistinlilere ait 3 bin 780 binayı "ruhsatsız" olduğu bahanesiyle yıktı.

Şeyh Cerrah'ta gerginlik, Filistinlileri zorla çıkarma kararıyla Mayıs 2021'de tırmanmıştı. İsrail 11 gün boyunca Gazze'ye bomba yağdırmıştı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 65'i çocuk, 39'u kadın 17'si yaşlı 230'dan fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Bakanlık, 560'ı çocuk, 380'i kadın, 91'i yaşlı 1900 kişinin de yaralandığını, bu kişilerden 90'ının durumunun ağır olduğunu bildirmişti.