18 Mayıs 2024 Cumartesi

İsrail BM'ye ait eğitim merkezinde 9 Filistinliyi katletti

Siyonist İsrail ordusu, Gazze'nin Han Yunus kentinde BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait eğitim merkezine saldırı düzenledi. 9 kişi hayatını kaybetti.

Siyonist İsrail ordusu, Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarına devam ediyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi'nin Han Yunus kentinde on binden fazla sivilin sığındığı Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait eğitim merkezini hedef alan siyonist İsrail ordusu, saldırıda 9 kişiyi katletti.

UNRWA Gazze Direktörü Thomas White sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yerinden edilmiş on binden fazla Filistinlinin sığındığı eğitim merkezinin vurulduğu bilgisini paylaştı. White, "Gazze Han Yunus'ta çatışmalar tırmanıyor. Yerinden edilmiş on binden fazla kişinin sığındığı eğitim merkezi az önce vuruldu, binalarda yangın çıktı. Büyük kayıp var. Eğitim merkezine giriş çıkışlar 2 gün boyunca engellendi, insanlar mahsur kaldı" ifadesini kullandı. White'ın açıklamasında, saldırının kim tarafından yapıldığına değinilmemesi ise dikkat çekti.

UNRWA Gazze Direktörü White, yaptığı ikinci açıklamada, UNRWA eğitim merkezine tanklarla saldırı düzenlendiğini, saldırıda 9 kişinin yaşamını yitirdiğini, 75 kişinin ise yaralandığını aktardı.

ABD İKİYÜZLÜ TUTUMUNA DEVAM EDİYOR
Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarının baş sorumlularından olan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise, saldırıdan üzüntü duyduklarını, İsrail'e her görüşmelerinde sivillerin hedef alınmaması konusunda uyarıda bulunduklarını öne sürdü. Patel, "BM tesislerine saygı duyulmalı" dedi.

DSÖ: DEHŞET VERİCİ
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da sosyal medya hesabından UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'yi alıntılayarak, "Gazze'nin Han Yunus bölgesinde devam eden ağır bombardıman, (İsrail tarafından) tahliye emirleri ve sivillerin öldürülmesi sadece dehşet verici" şeklinde paylaşım yaptı.

UNRWA: 1,2 MİLYON KİŞİ MERKEZLERİMİZDE KALIYOR
UNRWA Gazze'deki duruma ilişkin yaptığı açıklamada, UNRWA bünyesindeki çoğu okulun barınma merkezlerine dönüştürüldüğünü, bu merkezlerde 1,2 milyon yerinden edilmiş kişinin kaldığı bilgisine yer verdi.

Açıklamada, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de güvenli bir yer arayışıyla UNRWA tesislerine sığınan 340 Filistinlinin öldürüldüğü, 1100'den fazlasının da yaralandığı belirtildi. "Eğitim tesislerine ve BM binalarına yapılan saldırılar uluslararası insancıl hukuku ihlal ediyor" ifadesine yer verilen açıklamada, Gazze'de eğitim altyapısının zarar gördüğü veya çöktüğü, Gazze genelindeki okul binalarının yüzde 75'inin saldırılardan etkilendiği kaydedildi. Gazze'de çok sayıda yüksek öğretim kurumunun da zarar gördüğü bilgisine yer verilen açıklamada, "Üç aydan uzun süredir 625 binin üzerinde öğrenci ve 22 bin 564 öğretmen eğitimden ve güvenli yerden mahrum" denildi. Gazze Şeridi'nde UNRWA bünyesindeki tüm okulların kapatıldığı, bu okullarda eğitim gören 300 bin çocuğun da eğitim alamadığı belirtildi.