24 Aralık 2024 Salı

'İşçilere sürü bağışıklığı yöntemi reva görüldü'

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, "Bu salgın sürecinde de ülkeyi yönetenler, emekten ve emekçiden değil sermayeden yana olduğunu yaptığı uygulamalarla bir kez daha gösterdi" dedi.

Koronavirüs salgınının milyonlarca emekçiyi etkilemeye devam ettiğini belirten Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu yaptıkları yazılı açıklamada "2019 yılının Kasım ayı sonlarında başlayan bu salgın, ülkemize Mart ayı itibariyle girdi ancak bu süre zarfında ne yazık ki hiçbir önlem alınmadı. Bütün bilim insanları, salgının ancak tam bir karantina önlemiyle durdurulabileceğini ifade etmesine rağmen, 'üretim ve ihracat her koşulda devam etmeli' ısrarıyla başta işçiler olmak üzere yoksul halk kesimlerine adı konmasa da 'sürü bağışıklığı' yöntemi reva görüldü" ifadelerine yer verildi.

DÖRT MİLYON İŞÇİ İŞSİZLER ORDUSUNA KATILDI
İşçilere ve emekçilere yönelik alınmayan önlemlere dikkat çekilen açıklamada, "Bu salgın sürecinde de ülkeyi yönetenler, emekten ve emekçiden değil sermayeden yana olduğunu yaptığı uygulamalarla bir kez daha gösterdi. İşçiler ve örgütlü oldukları sendikaların 'işten çıkarmaların yasaklanması' çağrısı, içeriği ters yüz edilerek işverenlerin tek yanlı olarak işçileri ücretsiz izne çıkarabilmelerinin önünü açacak bir yasa tasarısıyla karşılandı. Salgına karşı ekonomik tedbir adına, uçak biletlerindeki KDV düşürüldü, kredi garanti fonu 25 milyar TL'den 50 milyar TL'ye çıkarıldı, sermayeye kaynak aktarma politikası hız kesmedi. Koronavirüs vakaları tespit edilen işyerlerinde üretim devam etti, işçi sağlığı ve iş güvenliği kanununa dayanarak çalışmaktan kaçınma hakkını kullanan işçilere işverenlerin adamları sopalarla saldırdılar. Bu süreçte zaten tavan yapan işsizlik rakamları iki katına çıktı ve 4 milyon işçi işsizler ordusuna katıldı" dedi.

İşçilerin ve toplum sağlığının sermaye yanlısı önlemlerle ve sadece hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla korunamayacağının altını çizen Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, tüm ülkede karantina ilan edilmeli, zorunlu sektör ve hizmetler dışında kalan bütün işyerlerinde üretim durdurulması, üretimin durduğu tüm işletmelerde işçilerin ücretli izinli sayılması, işten çıkarmaların yasaklanması, Aile sigortasının hayata geçirilmesi ve devletin bütün kaynaklarını halk sağlığı için kullanması gerektiğini söyledi.